economia

La sentència del TC sobre la plusvàlua obre la via a reclamacions als ajuntaments

El Col·legi de Gestors recomana presentar recursos davant els consistoris per les liquidacions pendents de l'impost


La sentència del Tribunal Constitucional contra la plusvàlua representa un cop definitiu a un impost que grava la compravenda i la transmissió de bens immobles urbans. I no és la primera que emet el tribunal, que ja havia fallat anteriorment contra diversos aspectes de l’impost, el 2017 i el 2019.

En les compravendes, l’impost el paga el venedor i es calcula tenint en compte el municipi on es troba l’immoble, el valor cadastral del sòl i els anys que han passat des que el va adquirir. Un càlcul que es pot fer fàcilment a la web de l’agència tributària de les Balears i d’alguns ajuntaments com el de Palma. L’import pot variar molt, però sovint representa milers d’euros i fins un 7% del preu de venda. És precisament aquest càlcul que el tribunal ha declarat inconstitucional perquè no té en compte el valor real de l’immoble ni la capacitat econòmica del subjecte passiu.

El president del Col·legi de Gestors Administratius de les Balears, Miquel Àngel Garcia, aconsella que “totes aquelles operacions que ja s’hagin fet i estiguin pendents de pagar, que es presenti un recurs contra la liquidació de l’impost als ajuntaments, perquè encara no sabem si la sentència tindrà efectes retroactius”. Per a qui hagi de vendre o donar en herència una casa recomana que, “si poden, esperin abans de tancar l’operació que es faci pública la sentència”, per conèixer-ne tots els detalls.

Els Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de les Balears celebra que la sentència obri la via a la desaparició de l’impost que, segons diuen, contribueix a que moltes vendes es frustrin per la quantitat d’impostos que graven aquestes operacions. Estan rebent consultes de clients que ara, es demanen si han de pagar o no l’impost.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Desenes de treballadors del sector aeri protesten per una errada del SEPE en la prestació extraordinària

L'Estat s'ha compromès a modificar les prestacions extraordinàries als milers de treballadors fixos discontinus del sector aeri de Balears

El turisme suís a Menorca: 16.000 visitants entre gener-octubre que gastaren 132 euros diaris

Tot i el petit descens en el nombre de visitants italians, el mercat suís guanya quota

Continuen els dubtes en el sector de la restauració sobre l’obligació del certificat covid

Una mesura que, com la resta, es revisarà en funció de com avanci la pandèmia

Els problemes de subministrament també afecten les begudes alcohòliques d’alta gamma

Amb l'increment de la demanda en vista a les festes de Nadal, els consumidors es podrien quedar sense algunes de...