X

La serra de Tramuntana necessita una bona gestió per garantir el distintiu de Patrimoni Mundial

Escorca reclama ampliar les normatives per augmentar-hi l'activitat turística, agrària i ramadera

19/09/2023

La serra de Tramuntana necessita una bona gestió per garantir el distintiu de Patrimoni Mundial

Maria Antònia Buades

La serra de Tramuntana va ser declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO en la categoria de Paisatge Cultural el 29 de juny de 2011. En aquests 12 anys, alguns dels municipis inclosos dins la Serra coincideixen que la declaració és un orgull i un distintiu important en l’àmbit patrimonial, però complicat en gestió i normatives que en permetin el manteniment.

Dit distintiu és la recompensa a la feina que durant anys han fet els pagesos per mantenir-ne l’activitat i el paisatge, i la declaració ha de garantir aquests aspectes. Les administracions donen anualment subvencions per a aquest fi que, en molts casos, no són suficients, per mor de la baixa rendibilitat agrícola i ramadera de la zona.

Segons el batle d’Escorca, més del 90 % del territori de la Serra és privat i els propietaris necessiten obtenir beneficis per poder mantenir-ne la gestió. Segons Escorca, s’hi hauria de permetre el lloguer turístic, per tal d’obtenir un rendiment que ajudi a mantenir les finques i simplificar la tramitació administrativa.

Pollença també creu que el distintiu és beneficiós per al turisme, però s’ha de gestionar. Tots els consistoris coincideixen que el distintiu, al cap i a la fi, és un prestigi per a tota Mallorca.

19/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris