Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Durant les dues últimes dècades, les dones han guanyat rellevància i protagonisme a les institucions i a l'espai públic
EFE/ Jesús Valbuena Blanco
149Major presència en el Govern o en els consells d’administració de l’Ibex 35, major conscienciació sobre els problemes que afecten les dones… Durant les dues últimes dècades, les dones han guanyat rellevància i protagonisme a les institucions i a l’espai públic alhora que han reivindicat el seu espai i temps propis a la convivència a les llars per al seu desenvolupament personal, segons mostren les diferents dades recollides per l’Institut de la Dona i publicats en diversos organismes com l’INE, el Ministeri d’Ocupació o el CIS.
(Font: EP-Data)
Les dones i el poder
A la legislatura entre 1979 i 1982, amb la UCD d’Adolfo Suárez i Calvo Sotelo al poder, el Congrés dels Diputats acollia 18 dones. A l’actual, es duplica aquesta xifra i s’eleva fins a les 154 diputades dels 350 totals.
La igualtat en el treball
La bretxa que existeix encara entre homes i dones es nota en molts indicadors com el del nombre de dones que treballen a temps parcial enfront del d’homes.
Les dones en la ciència
Un altre factor de lluita del feminisme és per aconseguir major representació de les dones en la ciència, un camp tradicionalment masculinitzat. Per al·legar aquesta manca, el sector feminista sol esgrimir el motiu de la falta d’informació sobre figures de grans dones inventores o científiques (normalment, els científics més coneguts són homes: Albert Einstein, Stephen Hawking, Isaac Newton, etc). No obstant això, en els últims anys, el moviment feminista ha homenatjat figures com Marie Curie, Ada Lovelace o Hedy Lamarr. En altres camps, també destaquen dones com la historiadora Mary Beard o la filòsofa María Zambrano.
Per amesurar l’evolució de les dones científiques, el Ministeri de Ciència va presentar fa poques setmanes l’informe biennal sobre igualtat de gènere a la ciència i a les universitats espanyoles que mostrava poc canvi en els últims deu anys: La proporció de dones en el conjunt del personal investigador a Espanya (en equivalència a jornada completa) es mantenia en el 39% en el 2016.
Conciliació
Les últimes dades disponibles a l’INE sobre la bretxa de gènere entre homes i dones mostra que, de manera general, al 2015 els homes dedicaven més temps a la seva feina (39,7 hores a la setmana) enfront de les dones, que en dedicaven (33,9). No obstant això, la major diferència es produïa en el treball no remunerat (cura de fills, ancians, tasques domèstiques, activitats polítiques, sindicals, culturals, etc): les dones dedicaven 26,5 hores a la setmana, enfront dels homes que en dedicaven 14 hores.
Si ens fixem en les hores al dia dedicades al treball no remunerat, un 89,8% d’homes dediquen una hora del seu temps lliure a realitzar activitats polítiques o sindicals mentre que un 44% dediquen dues hores a activitats de voluntariat o caritatives.
Quant a les dones, un 50,4% dediquen una hora a activitats de voluntariat o caritatives mentre que un 43,3% de les dones enquestades dedicaven dues hores al dia a cuinar i a fer tasques domèstiques. En el cas dels homes, un 35,5% dedicaven dues hores al dia a fer aquestes tasques.
A més, si es mira la freqüència per fer aquestes tasques, un 77,5% de les dones realitzen tots els dies algun tipus de tasca domèstica, enfront del 32,9% d’homes que fan aquestes tasques tots els dies.
Una última dada sobre conciliació: un 92,3% de les persones que al 2017 va demanar una excedència per cuidar els fills van ser dones. Una xifra que, no obstant això, ha descendit quatre dècimes en comparació amb 2005.
Violència de gènere
Les víctimes mortals a causa de la violència de gènere en el que va d’any fins a març de 2020 ascendeixen a 14, segons l’últim balanç del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Al març de 2020, una dona ha estat assassinada víctima de la violència masclista, la qual cosa representa una variació de -3 respecte al mateix mes de l’any anterior respecte al mateix mes de l’any anterior.
Denúncies per agressió sexual
Si s’observen les dades, al 2017 s’han registrat prop de 4.792 denúncies per abús sexual, 731 per abús sexual amb penetració, 1.811 per agressió sexual i 1.382 per agressió sexual amb penetració.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
L'alerta taronja continua activa a les Balears per fort vent i mala mar
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina