X

La temperatura superficial de l’aigua de la mar s’enfila, per primera vegada aquest estiu, per damunt dels 30ºC

És la resposta de l'aigua a l'episodi càlid extrem que ha afectat la Mediterrània occidental la darrera setmana

21/07/2023

La temperatura superficial de l’aigua de la mar s’enfila, per primera vegada aquest estiu, per damunt dels 30ºC

Panoràmica de la platja de ses Covetes, al municipi de Campos./ Joan Dols

30

La temperatura superficial de l’aigua de la mar ha superat avui, divendres, per primera vegada aquest estiu, els 30ºC a la costa balear. Concretament, s’han assolit els 30.25ºC, un valor obtingut a sa Ràpita pel Servei d’Observació i Previsió Costaner de les Illes Balears (SOCIB). És la resposta de l’aigua a l’episodi càlid extrem que ha afectat la Mediterrània occidental aquesta setmana.

Temperatura de l’aigua de la mar a sa Ràpita els darrers 7 dies, segons el SOCIB.

Una temperatura inusual

La Mediterrània occidental i central també pateix una onada de calor marina. La temperatura de l’aigua se situa entre el 3ºC i els 6ºC per damunt la mitjana de l’època i arriba a superar els 30ºC, no només a l’entorn de la Mar Balear, sinó també al sud d’Itàlia, el nord d’Àfrica i la Mar Adriàtica. Aquest llindar de temperatura no és habitual, tot i que en els darrers anys s’ha superat en algunes ocasions, sobretot en el mes d’agost, quan és més alta la temperatura de l’aigua. Enguany, però, s’hi arriba més prest, pel juliol, un fet encara més extraordinari.

Temperatura de la Mediterrània occidental i central.

Pressió afegida sobre els ecosistemes locals

Una de les principals conseqüències d’aquest escalfament mediterrani és l’afectació negativa sobre els ecosistemes marins. Amb l’increment de temperatura, l’aigua s’acidifica i també compromet la capacitat d’adaptació d’alguns organismes claus per al medi marí, com ara la posidònia, els coralls i les gorgònies. A partir dels 28ºC-29ºC, aquestes espècies es degraden i poden arribar a morir.

Més tempestes i pluges torrencials a final d’estiu?

És freqüent associar la temperatura de l’aigua mediterrània als grans episodis de precipitació que solen afectar la regió a final d’estiu i a la tardor. Certament, una mar calenta aporta més energia al sistema i afavoreix que les tempestes que es formen a la Mediterrània siguin més actives. Però la mar per ella mateixa no és capaç de formar tempestes, i és només un ingredient dels molts que participen en la seva formació. Per tant, la mar càlida no és un sinònim de possibles inundacions, sinó un factor que les podria agreujar en cas de plogudes intenses.

21/07/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT