Molts noms geogràfics menorquins ja només es conserven en la memòria de les persones grans que van viure i van treballar al camp o a la mar
Menorca té una gran riquesa toponímica; disposa de més de 50.000 noms propis de llocs, però molts es troben en perill de desaparició. Per aquest motiu, l’Institut Menorquí d’Estudis va crear l’any 2009 el projecte ‘Menorca nom a nom‘ per recollir els noms d’indrets menorquins, amb l’ajuda d’informadors voluntaris, de pagesos, caçadors i amos de tanques. Ara mateix, el projecte compta amb 118 informadors els quals ja han aportat un total de 790 topònims.
El procés de preservació d’un nom geogràfic implica fer primer una feina de recollida d’informació. Anant lloc per lloc i contactant amb els antics pagesos i amos que habitaven a cada ubicació. Després, s’inicia l’oficialització i correcció ortogràfica del topònim per poder incloure’l al projecte. El problema, però és que hi manquen suficients recursos econòmics i humans per poder processar la informació recollida.
El llevant de Menorca és on més noms geogràfics s’han recuperat. És on abans es va abandonar el camp i era, per tant, l’àrea més amenaçada per la conservació de la toponímia. Tanmateix, queden molts noms sense validar arreu de l’illa, i es calcula que encara queden 2 o 3 anys per acabar el projecte.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu