X

La UE aprova 1.400 milions d’euros per a Ucraïna

Els doblers procedeixen dels ingressos generats pels béns russos congelats per les sancions contra el Kremlin per la invasió de territori ucraïnès

24/06/2024

La UE aprova 1.400 milions d’euros per a Ucraïna

53

Els estats membres de la Unió Europea han aprovat dilluns dedicar 1.400 milions d’euros procedents dels ingressos generats pels béns russos congelats per a ajuda militar a Ucraïna. Els fons es canalitzaran a través del Mecanisme Europeu per a la Pau per a l’adquisició de munició i defenses antiaèries per a Kíiv, malgrat el rebuig d’Hongria que ha quedat fora de la decisió després que la UE hagi utilitzat una via legal per adoptar la mesura sense necessitat d’unanimitat.

“Els ingressos generats pels béns russos congelats es faran servir de la manera més ràpida en benefici d’Ucraïna. 1.400 milions es canalitzaran el mes que ve i 1.000 milions més per a finals d’any”, ha confirmat en roda de premsa l’alt representant de la UE per a Afers Exterior, Josep Borrell, després de la reunió celebrada a Luxemburg.

Respecte a l’acord aconseguit sense Hongria, el cap de la diplomàcia europea ha indicat que “legalment” com no va participar de la decisió fa un mes, en què va exercir una abstenció, “no té dret a participar en la decisió de la finalitat a la qual es destina”.

Govern hongarès

Davant d’aquesta decisió, Hongria ha criticat que els socis europeus hagin fet el pas sense el seu consentiment i ratllat l’escena de “violació sense precedents de les normes comunes europees”, ha assegurat el ministre d’Exteriors, Péter Szijjártó, segons un missatge a les xarxes socials el portaveu del Govern hongarès, Zoltán Kovács.

Així, Budapest ha acusat la resta de membres de la UE d’hipocresia per “incomplir les normes” que diuen defensar quan parlen de respecte de l’estat de dret. Tot i aquestes queixes, diferents fonts diplomàtiques asseguren que durant la reunió Szijjártó no va expressar aquesta disconformitat amb la resta dels estats membres.

D’aquesta manera, els 27 han pogut esquivar el veto gràcies al fet que Hongria es va abstenir respecte a aquesta decisió fa setmanes, per la qual cosa ara no tenia capacitat de veto sobre l’aplicació d’aquesta, han indicat fonts consultades. El maig passat Hongria, però també Eslovàquia i els països de la UE neutrals, com és el cas d’Irlanda, Àustria, Xipre i Malta, van exercir una “abstenció constructiva” respecte a la decisió de destinar els fons extraordinaris al Mecanisme Europeu per a la Pau.

24/06/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT