X

La UIB crea el primer biobanc de càlculs renals del món

Aquest banc de mostres facilita l'accés a científics per conèixer millor la patologia i cercar-ne tractaments

13/12/2022

La UIB crea el primer biobanc de càlculs renals del món

13

La UIB crea el primer biobanc de càlculs renals del món

El Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal de la UIB ha impulsat la creació d’aquest banc de mostres per recerca biomèdica i docència. Disposar d’un biobanc facilita els processos burocràtics per accedir a les mostres. Des de 2011, la regulació és molt estricta i els invetigadors han de sol·licitar permisos expressos mostra per mostra. Això se simplifica amb l’accés a un biobanc. De fet, la Universitat de Waterloo, al Canadà ja s’ha mostrat interessa a tenir accés a mostres per avançar en el seu projecte de nanorobots contra obstruccions.

El director del BICUIB i del Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal de la UIB, doctor Fèlix Grases explica que “és gairebé una ONG científica. això no és només per a la nostra universitat sinó per investigadors de tot el món”.

El vicerector de Política Científica i Investigació, doctor Víctor Homar destaca amb la creació del BICUIB, la UIB “es consolida en l’elit” del camp de la litiasi renal.

El laboratori d’Investigació en Litiasi Renal

Prop de 16.000 mostres s’acumulen al Laboratori de Litiasi Renal de la UIB. Procedeixen d’anys de donacions d’hospitals públics i privats, sobretot de les illes, i poc a poc, mitjançant un procés que garanteix l’anonimat del donant i la qualitat de mostra, s’aniran incorporant al biobanc.

Des de fa anys, el laboratori de la UIB és un referent nacional i internacional. Enguany, els responsables del laboratori cobraren prop de 3 milions d’euros per una patent d’un medicament i anunciaren que ho reinvertien tot en l’equip. Això, ha permès adquirir el nou microscopi electrònic, que permet analitzar les pedres, “el cos del delicte” de la patologia, segons Grases. El científic explica que avui en dia és possible saber què ha causat cada pedra i això és fonamental per triar el tractament adequat, de cada vegada més personalitzat.

La litiasi renal

Segons el darrer estudi en profunditat, de l’any 1989, un 14% dels residents a les Balears té pedres, en canvi, la prevalença al conjunt d’Espanya està pròxima al 10%. Els experts asseguren que la litiasi renal està en augment arreu del món i que ara es veuen més casos de còlics nefrítics en joves i, fins i tot, en infants. Sense el tractament adequat, un 60% dels afectats repetirà el mal en 5 anys.

13/12/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT