X

Jaume Guiscafrè, professor de Filologia Catalana: “S’hauria d’exigir el català a la UIB o fer les passes necessàries per convèncer els professors que l’aprenguin”

Segons un estudi de la UIB, el 25 % dels alumnes utilitzen el català, mentre el 42 % empren el castellà

21/12/2021

Jaume Guiscafrè, professor de Filologia Catalana: “S’hauria d’exigir el català a la UIB o fer les passes necessàries per convèncer els professors que l’aprenguin”

Campus universitari de Palma. Foto: A.Costa/UIB

16

La Universitat de les Illes Balears, la UIB, juntament amb altres de parla catalana adherides a la Xarxa Vives d’Universitats, van acordar divendres passat una sèrie de reptes per al període 2022-2025 per reforçar l’ús del català en l’àmbit universitari. Entre d’ells, garantir una quota mínima de català als màsters i deixar clar quines assignatures es fan en català, ja que, segons Rosa Calafat, coordinadora de Política Lingüística de la UIB, “no pot ser que si l’assignatura és en català s’hagi de canviar de llengua perquè una persona no l’entén”. Dos reptes que assumeix la Universitat per mor de l’ús baix del català. “Ens n’hem adonat i volem fer-hi alguna cosa”, explica Calafat.

Segons un estudi realitzat per la UIB entre el 2018 i 2019, només el 25% dels alumnes utilitzen el català, mentre que el doble, el 42% empren el castellà. Tot i que la diferència és manco significativa, el professorat també es decanta per impartir les classes en castellà. El 32% les imparteixen en català i el 32,7% les imparteix en castellà. Per Facultats, les de Dret i Medicina són les que manco ús del català fan. Tant és així que és impossible professionalitzar-se en l’advocacia en català a la UIB, així ho reflecteix un informe de la Plataforma per la Llengua. Els resultats conclouen que només el 21% de les assignatures de Dret es poden cursar en català. El problema, diu Òscar-Adrià Ibáñez, cap de l’Àrea de Drets Lingüístics de la plataforma, és que “la llengua per defecte i més emprada és el castellà i a això s’hi adapten els professionals, fins i tot els que no tendrien problemes de parlar en català, però també es llança un missatge a la Facultat, que ha de formar part de la solució. Ara bé, també es preparen per fer feina en un ambient castellanitzat”.

Tot i que el professorat té llibertat de càtedra, això vol dir que cada docent pot triar en quina llengua impartir la matèria, el professor de Filologia Catalana, Jaume Guiscafrè, considera que s’haurien de posar més eines a l’abast. “En una universitat en què en els seus estatus reconeix que la llengua catalana n’és la pròpia, s’hauria d’intentar exigir i si no és possible exigir-ho, s’haurien de fer totes les passes necessàries per convèncer els professors que aprenguin la llengua pròpia de la universitat”, apunta Guiscafrè. Això perquè “a la UIB qualsevol professor encara que no conegui el català pot impartir la matèria”.

21/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT