La descoberta aporta informació essencial per millorar el coneixement actual sobre les poblacions de forats negres i estels de neutrons
La UIB ha participat en la detecció del senyal d’ones gravitacionals, que han resultat a causa de la fusió entre un estel de neutrons i un objecte compacte desconegut. Ho va descobrir el 29 de maig passat una investigadora que forma part del grup Gravity, que participa en un projecte internacional d’investigació liderat per la catedràtica de Física de la UIB Alícia Sintes.
Les fusions d’estels de neutrons i forats negres són esdeveniments poc freqüents i, per norma, no esperen que hi hagi objectes compactes de masses entre 3 i 5 vegades la massa del nostre sol, que és el que ha passat aquesta vegada. La catedràtica Sintes ho qualifica de fet extraordinari.
Els investigadors assenyalen que la naturalesa de l’objecte desconegut converteix aquesta darrera detecció en una candidata ferma per redefinir els models de poblacions de forats negres i estrelles de neutrons. Obre nous interrogants per revisar els models d’evolució estel·lar. El descobriment es va fer en el marc d’una investigació internacional en què la UIB té un paper destacat, a més, en la missió espacial LISA, aprovada recentment per l’Agència Espacial Europea (ESA) per fer realitat la construcció del primer observatori espacial d’ones gravitacionals.
La detinguda és una dona de 41 anys. A l'interior de l'habitatge s'han trobat 271 plantes de marihuana
La comunitat xinesa de Palma dona la benvinguda a l'any de la serp
El 'hòlding' empresarial del tenista multiplica gairebé per cinc els guanys el 2023