X

La unitat de Genòmica de Son Espases detecta 25 casos de la variant britànica en només un mes

És una soca que es detecta amb una PCR però necessita confirmació mitjançant la seqüenciació del genoma del virus

21/01/2021

La unitat de Genòmica de Son Espases detecta 25 casos de la variant britànica en només un mes

Per fi es coneix la cara real del SARS-CoV-2 causant de més de 2 milions de morts per COVID-19 en un any a tot el món. És la primera imatge real en tres dimensions i no una animació que se n’ha fet sobre l’aspecte del virus. Una imatge que serveix als científics i investigadors per conèixer la forma que tenen les seves molècules i així trobar fórmules per combatre-les més eficientment.

Conèixer l’enemic amb noms i llinatges és també el que fan a la Unitat de Genòmica del laboratori de Microbiologia de Son Espases. Aquí s’han identificat 25 casos dels 88 notificats a tot Espanya d’infecció per la variant britànica.

De moment, confirmats per la seqüenciació n’hi ha 16 casos a Mallorca i 9 a Eivissa, per la qual cosa els experts afirmen que no és l’única culpable de l’augment de casos a la Pitiüsa major. Aquesta variant detectada per primera vegada a les Illes a finals de desembre no és ni més greu ni més letal, només més contagiosa. Com passa amb tots els virus, si vol ser més prevalent haurà de perdre letalitat.

Per acabar amb l’evolució del virus és molt important la vacunació. A les Illes ja s’han dispensat més de 19.300 dosis del vaccí contra el coronavirus.

Sobre la imatge real del SARS-CoV-2

No és una foto. Perquè a un virus no se’l pot fotografiar, però tampoc és un model automatitzat. El que un equip d’investigadors de tres països ha aconseguit és la primera imatge real i en tres dimensions del SARS-CoV-2, un avanç que pot ajudar els científics a lluitar contra ell.

“És el més pròxim a mostrar l’aparença real del virus que hem aconseguit fins ara. Amb la tecnologia actual, no es pot mostrar una imatge més real”, resumeix per a l’agència Efe Peter Mindek, director de tecnologia de Nanographics, l’empresa austríaca que ha creat la imatge, al costat de centres universitaris de la Xina i l’Aràbia Saudita.

Per a obtenir la imatge, un objecte esfèric del qual sorgeixen les famoses espícules (les puntes que fa semblar una corona, d’aqui el nom popular de coronavirus), es va usar la tècnica de tomografia crioelectrónica, en què la mostra congelada es va escanejant des de diferents angles usant un microscopi electrònic.

Les dades obtingudes es transformen en imatges tridimensionals usant algoritmes.

Mindek recorda que un virus és més petit que la longitud d’ona de la llum visible, per la qual cosa, per exemple, ni tan sols té color. Per això, els tons roses i blaus usats en la imatge són, com ell diu, “falsos”, amb el propòsit d’ajudar a representar millor la forma i les diferents parts del virus.

El que sí que és real és la forma del virus, cosa que té molta importància per als científics que cerquen maneres de combatre-lo. “Els científics que investiguen vacunes i cures necessiten saber la forma de les molècules. Si ho veuen en 3D, és més fàcil saber com funcionen”, explica Mindek.

EFE/ Nanographics

EFE/ Nanographics

21/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris