X

La vacunació contra la covid redueix la pressió hospitalària a la meitat

La xifra de pacients crítics davalla més d'un 60% en comparació a l'any passat

25/11/2021

La vacunació contra la covid redueix la pressió hospitalària a la meitat

Fa tot just un any, per aquestes mateixes dates, la incidència de la Covid-19 a les Illes Balears anava en ascens i començava la quarta onada, la més letal de tota la pandèmia a l’arxipèlag, amb més de 400 morts entre els mesos de novembre i febrer. Just un any després, les vacunes estan demostrant, amb les dades a la mà, la seva efectivitat.


Balears reobrirà els vacunòdroms per vaccinar els infants de 6 a 11 anys

Amb una incidència acumulada a 14 dies pràcticament calcada a la de fa un any, la pressió assistencial que registren els hospitals de les Balears és ara molt més baixa que la que hi havia en les mateixes dates del 2020, hi ha menys de la meitat de pacients hospitalitzats i ingressats a UCI per covid que l’any passat.

Aquest dijous hi ha 7 pacients més ingressats a planta a totes les Illes. I a Eivissa, no hi ha cap pacient ingressat a l’UCI. Dimecres va ser ingressat a planta l’únic que hi quedava. Feia mig any que l’UCI de Can Misses no estava buida.

La pressió als hospitals baixa un 64%

Ara als diferents hospitals de les Balears hi ha un total de 99 persones amb Covid-19 ingressades, representa un lleuger increment respecte la jornada anterior, però comparat amb el mateix dia del 2020, la diferència és del 64% manco. Dia 25 de novembre de l’any passat hi havia, a totes les illes, 275 malalts de covid ingressats en centres hospitalaris.

Les UCI amb menys de la meitat de pacients covid

La xifra de pacients crítics també és molt diferent a la registrada un any enrere. Ara, a totes les illes hi ha 22 pacients de covid ingressats en Unitats de Cures Intensives, representen un 61% menys dels que hi havia fa tot just un any (dia 25 de novembre de 2020 les UCI dels diferents hospitals tenien 54 pacients críticcs amb covid).

Atenció primària a l’alça

On menys diferència hi ha és en els casos de covid que no són tan greus i no requereixen ingrés hospitalari. Ara mateix, hi ha 2.685 persones contagiades de covid que estan passant la malaltia a casa i rebent seguiment per part de les unitats covid i els professionals d’atenció primària. Fa un any, la xifra de casos en seguiment domiciliari era de 3.469, la diferència és de poc més del 20%.

En els casos covid als domicilis s’aprecia, a més, una altra diferència important: el ritme de creixement. En poc més de 15 dies, els casos s’han duplicat, a diferència de l’any passat, quan l’increment es va registrar les setmanes posteriors, passat el pont de la Constitució.

Incidència acumulada: calcada a l’any passat

La incidència acumulada a 14 dies per cada 100.000 habitants està aquest dijous 25 de novembre en els 211 casos. És, curiosament, una xifra pràcticament idèntica a la registrada el 25 de novembre de 2020, amb 210 casos diagnosticats a 14 dies. Ara però, el ritme de nous casos és lleugerament superior, si fa un any la Conselleria de Salut notificava 192 nous casos en 24 hores, aquest dijous n’ha notificat un centenar més, fins als 292 nous casos més que ahir dimecres. També hi ha diferències en la taxa de positivitat, que avui està en poc més del 5% de les proves envers el 3,5% que es registrava fa un any.


El Govern fa una crida urgent a la vacunació de les 160.000 persones que queden per fer-ho

25/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris