Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
L'IBASAL prepara un llistat de criteris unificats per fomentar la correcta ventilació en les empreses
14
Orejar 10 minuts cada hora: la forma recomanada per ventilar les aules
La ventilació és una de les mesures que -amb les famoses Tres M (mascareta, mans netes i metres de distància)- es plantegen bàsiques per evitar el contagi del coronavirus, però amb vista a l’hivern aquesta pota de la prevenció pot veurer-se amenaçada. A les escoles, l’administració ja ha començat a preparar-se per garantir aquest ambient renovat als interiors, però queda pendent tot l’àmbit laboral. Està preparada la societat balear per airejar-se quan baixin les temperatures?
Moltes indicacions, però poc clares
La necessitat de ventilar respon a la demostració científica que una de les vies de transmissió principal del Sars-Cov-2 és l’aèria, són aquelles partícules diminutes que queden a l’aire quan xerrem, tossim o respirem, similar al fum. I això en un recinte interior és difícil d’evitar encara que mantinguem distàncies i duguem mascaretes. El Catedràtic en Química i Ciències Mediambientals de la Universitat de Colorado (EUA), José Luis Jiménez, assegura que “la forma més barata de ventilar és obrir les finestres però convé, a més, mesurar el CO2 i així ens assegurem que ventilem el suficient i no passem més fred del necessari. I si no és pot airejar, no queda altre que filtrar”, diu Jiménez, un dels científics més actius en la tasca divulgativa sobre els aerosols amb videos i documents que comparteix en les xarxes socials.
La recomanació d’adquirir filtres ja es recull fa mesos en les guies sanitàries elaborades pel govern espanyol, que els serveis de prevenció de riscos laborals han incorporat en el seu dia a dia, dins el conjunt de mesures anticovid, com mampares, posar a disposició de les plantilles mascaretes, guants o gels hidroalcohòlics. Parlen de mesuradors de CO2 per saber com de carregat es troba l’aire i quina necessitat hi ha de ventilar aquell interior. Si parlem de purificadors, al mercat existeix un ampli ventall: basats en ozó, amb llum ultraviolada o amb filtres tupits, com els esmentats HEPA. “Això el que fa és recircular l’aire. No n’agafa de nou, sinó que el passa per un prefiltre, i després per un HEPA, que el que fa és filtrar bacteris i fongs…” explica Andreu Pol, gerent d’I2M, una empresa d’instal·lacions de climatització i altres energies.
La patronal que agrupa les empreses instal·ladores a Mallorca, Asinem, no ha percebut una demanda destacada de mesures complementàries a la ventilació natural. No existeix, però, un document que expliqui clarament com mesurar la qualitat de l’ambient i quin tipus de filtres és més adequats per a l’empresa. Això fa que al final moltes peticions d’informació quedin en no res. “El que ha passat amb aquesta pandèmia és que hi ha hagut moltes veus, qualcunes encertades, qualcunes no tant, i la gent està un poc despistada” conclou el gerent de l’empresa de prevenció de riscos CIMA20, Mateu Oliver.
El govern reconeix que manca pedagogia
L’Institut Balear de Salut Laboral considera la ventilació un punt clau de la prevenció i pensant en els restaurants, comerços i oficines ultima un protocol amb criteris unificats per informar a les empreses sobre com airejar correctament. El director de l’Ibasal, Rubén Castro, considera que aquests centres de treball hi hauran de fer una inversió. “Les empreses de les illes han demostrat que la salut dels treballadors i les treballadores serà un valor afegit, és allò que les permetrà continuar amb activitat”, afirma.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
L'alerta taronja continua activa a les Balears per fort vent i mala mar
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina