X

La Xanga, el primer port saliner d’Eivissa

Un equip d'arqueòlegs destapa part d'una antiga plaça empedrada on s'amuntegava la sal per exportar

01/02/2022

La Xanga, el primer port saliner d’Eivissa

27

La cala de la Xanga, dins el parc natural de ses Salines, va ser el primer port a Eivissa des del qual es va exportar sal a tota la Mediterrània. Les excavacions arqueològiques han tret a la llum una gran plaça empedrada i un moll que van estar en actiu des del segle XVI fins al XIX, i que demostren la gran importància de la indústria salinera a Eivissa.

Al segle XVI es va construir a la Xanga una gran plaça empedrada de 6.000 metres quadrats feta amb còdols portats des Codolar. Aquí s’amuntegava la sal procedent de la Sal Rossa, que després es carregava als vaixells i s’exportava a Europa i tota la Mediterrània. Segons l’arqueòleg Josep Maria López Garí, també s’aprofitava aquesta plaça per a preparar les tonyines pescades a la zona amb el mètode de l’almadrava.

Del segle XVI també daten el moll i dos aljubs per emmagatzemar aigua dolça per abastir els vaixells, a més d’una casa per als treballadors saliners. A la mateixa època es va aixecar la torre des Carregador, per protegir la indústria salinera. “Era un projecte amb una inversió econòmica molt important, a banda de les murades, no crec que n’hi hagués una altra com aquesta”, explica Garí.

Les excavacions, que duren ja tres anys, se centren ara a destapar el moll i plasmar-ho en dibuixos. Durant el pròxim mes es descobrirà i restaurarà un altre tram de la plaça. La intenció és tancar el camí d’accés perquè només puguin passar-hi els veïns, i que els cotxes no facin malbé l’empedrat. Enguany també s’hi instal·laran cartells que expliquen la història d’aquest primer port saliner.

01/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT