Un equip d'arqueòlegs destapa part d'una antiga plaça empedrada on s'amuntegava la sal per exportar
La cala de la Xanga, dins el parc natural de ses Salines, va ser el primer port a Eivissa des del qual es va exportar sal a tota la Mediterrània. Les excavacions arqueològiques han tret a la llum una gran plaça empedrada i un moll que van estar en actiu des del segle XVI fins al XIX, i que demostren la gran importància de la indústria salinera a Eivissa.
Al segle XVI es va construir a la Xanga una gran plaça empedrada de 6.000 metres quadrats feta amb còdols portats des Codolar. Aquí s’amuntegava la sal procedent de la Sal Rossa, que després es carregava als vaixells i s’exportava a Europa i tota la Mediterrània. Segons l’arqueòleg Josep Maria López Garí, també s’aprofitava aquesta plaça per a preparar les tonyines pescades a la zona amb el mètode de l’almadrava.
Del segle XVI també daten el moll i dos aljubs per emmagatzemar aigua dolça per abastir els vaixells, a més d’una casa per als treballadors saliners. A la mateixa època es va aixecar la torre des Carregador, per protegir la indústria salinera. “Era un projecte amb una inversió econòmica molt important, a banda de les murades, no crec que n’hi hagués una altra com aquesta”, explica Garí.
Les excavacions, que duren ja tres anys, se centren ara a destapar el moll i plasmar-ho en dibuixos. Durant el pròxim mes es descobrirà i restaurarà un altre tram de la plaça. La intenció és tancar el camí d’accés perquè només puguin passar-hi els veïns, i que els cotxes no facin malbé l’empedrat. Enguany també s’hi instal·laran cartells que expliquen la història d’aquest primer port saliner.