societat

María Jesús Lamas: “La vacuna de la Covid-19 només s’utilitzarà amb l’autorització de l’Agència del Medicament”

 La directora de l'Agència Espanyola del Medicament ha descartat que durant el primer trimestre de 2021 hi hagi alguna vacuna espanyola contra la Covid-19Escolta aquí l’entrevista a Maria Jesús Lamas, Directora de l’Agència Espanyola del Medicament

Ja ha començat el compte enrere per a l’inici de la campanya de vacunació contra la Covid-19. Els primers grups es començaran a vacunar a partir del pròxim gener. L’Agència llançarà d’aquí a poc una campanya informativa per tranquil·litzar la població i evitar així el rebuig a l’antídot. Ho ha dit aquest dissabte la directora de l’Agència, María Jesús Lamas, al programa Balears fa ciència d’IB3 Ràdio.

Ha estat una carrera frenètica. Amb desenes de milers de voluntaris, quan el més habitual és que en participin com a molt uns quatre mil. Amb una gran compra anticipada per part dels governs, 140 milions de dosis només Espanya, que han permès a les companyies incrementar la capacitat de producció i accelerar els seus assajos clínics. Factors claus, assegura l’Agència Espanyola del Medicament, per tenir la vacuna contra la covid-19 aquí ja el mes de gener.

La directora de l’Agència ha assegurat que la vacuna de la Covid-19 només es començarà a utilitzar quan tengui l’autorització i el vist-i-plau de l’Agència Espanyola del Medicament.

D’altra banda, de les sis vacunes que estan en desenvolupament i amb qui el Ministeri de Sanitat ja té contractes firmats, no n’hi cap que sigui de firma espanyola. Lamas ha explicat que, de moment, no es preveu que durant el primer trimestre del 2021 n’hi hagi cap d’espanyola, perquè encara en investigació preclínica i no s’han assajat en persones.

A partir de gener, s’haurà de fer una tasca pedagògica, si es vol arribar als 10 milions de vacunats a l’estiu. Abans que acabi l’any, l’Agència Espanyola del Medicament llançarà una campanya informativa per aclarir dubtes i tranquil·litzar la població. A més, recorden, una vegada que surt l’antídot, el mercat continua una tasca de farmacovigilància.

Quant a la possibilitat que una d’aquestes vacunes que entraran en circulació a partir de gener s’hagi de retirar per manca d’efectivitat, Lamas ha dit que aquestes “han estat sotmeses als assajos clínics més nombrosos de medicaments que s’han fet fins ara” i que abans s’hauran provat “en desenes de milers de persones”. Això sí, el fet que la seva utilització sigui massiva pot fer que apareguin efectes secundaris, però aquests-ha assegurat- es detectaran de manera immediata.

D’altra banda, l’efectivitat no minvarà si el virus canvia, ja que diuen, en tot aquest temps les variacions que ha patit no s’han relacionat amb un canvi de comportament clínic. “Les vacunes es dissenyen contra la proteïna que actua com a clau d’entrada a les cèl·lules de persones, i això no ha canviat, s’ha mantingut estable”, ha explicat Lamas.

I recorden: una vegada vacunats, haurem de continuar encara un temps amb les mesures restrictives i de seguretat, almanco fins que es confirmi, diuen, que un bon gruix de la societat és immune al virus.


Les persones majors de les residències seran els primers a rebre la vacuna contra el coronavirus
Astrazeneca farà un nou estudi de la seva vacuna davant els dubtes de la comunitat científica
El pla de vacunació d’Illa: 3 fases per vacunar 15 grups de població en mig any
162 centres de salut de les Balears començaran a vacunar contra la Covid-19 a partir del gener

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Noemí Gomila torna a l’equip de govern del Consell de Menorca deu anys després

La socialista ha pres possessió com a nova consellera de Serveis Generals en un ple extraordinari

Pares i professors de Menorca demanen que es millori la semipresencialitat a les escoles

El professorat denuncia dotació insuficient i la FAPMA demana més qualitat en les classes per internet

Dos germans de Manacor troben a fora vila una moneda del regnat de Jaume II

La seva curiositat per saber més de la troballa va fer que la duguessin al Museu d'Història Manacor, on l'han...

El Consell de Menorca ampliarà les ajudes contra la covid a altres sectors afectats

Sectors com els del transport i el de l'oci nocturn denuncien manca de suport i que hagin de continuar tancats