X

L’aïllacionisme, el llegat internacional de Trump

Mentre l'encara president es barallava públicament amb la Xina, Mèxic o el Canadà, s'acostava a països com Corea del Nord o líders afins com Boris Johnson

08/11/2020

L’aïllacionisme, el llegat internacional de Trump

11

“America, first”. Una consigna que va fer famosa Woodrow Wilson fa més de cent anys ha guiat el full de ruta internacional de Trump en ple segle XXI.

Aquesta setmana, els Estats Units varen convertir-se en el primer país del món a sortir del pacte mundial per fer front al canvi climàtic, l’Acord de París.

Però la deriva aïllacionista amb les Nacions Unides s’ha escampat per altres entitats internacionals. Ha afeblit l’Organització Mundial del Comerç, va pensar d’abandonar l’OTAN i ha congelat els fons a l’Organització Mundial de la Salut enmig d’una pandèmia.

Mentre els Estats Units es mostraven als seus com un país fort, es distanciaven de la resta del món. Ja sigui per les barreres físiques amb el seu veïnat Mèxic o per les polèmiques burles de l’altre veïnat, el president del Canadà, Justin Trudeau.

Va tensar la corda amb la Xina. No només en la guerra comercial, també va demanar sancions contra el país per infectar el món amb el virus que ha causat una pandèmia que ha negat.

En canvi, ha cercat nous aliats, sobretot autòcrates, dictadors i líders d’extrema dreta. Ha reprès el contacte diplomàtic amb Corea del Nord, ha donat suport incondicional a Israel sobre Palestina i ha dividit els països àrabs, fent que els Bahrain i els Emirats Àrabs Units reprenguin relacions diplomàtiques amb l’estat israelià. També s’ha aliat amb Boris Johnson perquè el Regne Unit surti de la Unió Europea.

Ara, Joe Biden no només té la missió d’unir el país sinó de redreçar els Estats Units en el camí del multilateralisme.

08/11/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT