X

L’altra cara del Black Friday: tones de roba que acaben en abocadors il·legals a països del sud global

Segons l'ONU, la indústria tèxtil és la segona més contaminant del món, després del petroli

26/11/2023

L’altra cara del Black Friday: tones de roba que acaben en abocadors il·legals a països del sud global

42

A les Balears es recullen prop de 50 tones de residus tèxtils cada dia. A tot Espanya se supera el milió de tones en només un any. Amb motiu del consumisme lligat al Black Friday, Greenpeace ha rastrejat el circuit de roba utilitzada i alerta: molta acaba a països del sud global en forma de residu.

On acaba la roba que deixam als contenidors de recollida d’algunes marques? La darrera investigació de Greenpeace posa el focus en el circuit de roba de segona mà. “Hem posat uns rastrejadors a 30 peces de roba que hem dipositat tant a contenidors de roba municipal com a contenidors de marques de moda. Hem vist com la roba s’ha mogut i, de fet, la gran majoria han sortit d’Espanya”, explica Elvira Jiménez, responsable de campanyes de Greenpeace.

Després de mesos seguint-ne el rastre, la roba ha acabat a Xile, el Pakistan, l’Índia o Togo. Una roba que continua fent quilòmetres i que parla d’un sistema romput. “Es produeix massa roba de mala qualitat. A Europa la roba de segona mà que té una mica de qualitat es queda al continent, però la majoria s’exporta a països del sud global”, planteja Jiménez.

Les dades de l’informe ho corroboren: a Espanya es produeixen un milió de tones de residus tèxtils a l’any mentre que a Europa la meitat d’aquests residus s’exporten a l’Àfrica, on prop del 40% acaba a abocadors il·legals. “Són productes de mala qualitat que no permeten una reutilització, arriben a aquests països en forma de residus que col·lapsen platges i zones costaneres, convertint-les en un gran abocador tèxtil. Estem traslladant un problema que tenim aquí a aquests països“, explica Jiménez.

S’estima que entre un 10 i un 30% de tota la roba que es produeix a escala mundial mai no s’utilitza i, a vegades, tampoc no es ven. “Depenem dels països del sud per produir roba barata; la portem aquí, on li donem un ús mínim; i després tornem a enviar-la en forma de residu cap allà”, resumeix Jiménez.

Segons l’ONU, la indústria tèxtil és la segona més contaminant del món, després del petroli. A partir de 2025, la recollida selectiva serà obligatòria a tot Europa. De moment, però, la gestió recau en entitats socials.

26/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT