X

L’alumnat estranger creix un 131,8% a les Illes en dues dècades

La població escolar ha augmentat un terç des del 2003 i s'han obert 50 centres nous públics i privats per acollir-la

03/10/2023

L’alumnat estranger creix un 131,8%25 a les Illes en dues dècades

L’Anuari de l’Educació compleix 20 edicions. Enguany, un dels 35 treballs de recerca de l’Anuari 2023 radiografia els canvis en aquest temps. Per exemple, recull que el sistema educatiu balear ha sumat 48.000 alumnes i s’han posat en marxa mig centenar de centres educatius nous, 10 dels quals, privats, amb sistema educatiu estranger. De fet, mentre que, en dues dècades, el conjunt de l’alumnat ha crescut un 32,5%, l‘alumnat estranger s’ha incrementat un 131,8%. Ara suposa un 17,6% a les Balears, mentre que la mitjana a Espanya és de l’11,4%. A les Pitiüses, gairebé un de cada 4 alumnes ve de fora del país.

A més, en les darreres dues dècades destaca l’augment d’un 252% d’alumnes de Cicles Formatius de Grau Superior i un 132%, a Cicles Formatius de Grau mitjà. També és notable l’augment d’un 83,7% en l’educació especial, segons els experts, principalment pel nombre més gran de diagnòstics clínics.

Una assignatura pendent és la inclusió al sistema educatiu ordinari dels infants amb malalties greus o de cronicitat complexa. La investigadora de la UIB Laia Riera aposta per una millor coordinació dels centres docents i els responsables sanitaris, per proporcionar un sentit de normalitat i ajudar a desenvolupar les habilitats socials i emocionals dels infants.

L’Anuari de l’Educació deixa dades no tan positives. Les Balears continuen per davall de la mitjana en alumnes que acaben els estudis. La taxa bruta de la població que acaba l’ESO a les Balears és d’un 65,5%, mentre que a l’Estat és del 75,4%. Que acaba el batxillerat, a les Illes, és un 39,7%, i al conjunt del país, un 53,4%. Només se supera la mitjana estatal en els cicles formatius bàsics.

Acte de presentació

L’Anuari d’Educació de les Balears 2023 s’ha presentat aquest dimarts capvespre a la Cambra de Comerç de Palma. Joan Amer, director de l’Anuari, ha destacat els dos motors del treball d’enguany: “S’ha centrat en l’estudi de les igualtats socials i el paper que té en les trajectòries educatives i en l’aprenentatge per competències, tot posant l’èmfasi en les qüestions que ja tenien una trajectòria, com a recull de bones pràctiques”.

03/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris