X

L’Alzheimer, la malatia que trastoca la vida de tota la família

La mare de n'Imma pateix la malaltia: "Se'n recorda de tot. De son pare, de sa mare... I dius... i d'ara mateix no te'n recordes?"

20/09/2023

L’Alzheimer, la malatia que trastoca la vida de tota la família

L’Alzheimer és la segona preocupació de salut dels espanyols, per darrere del càncer, segons la Fundació Pasqual Maragall. A les Balears s’estima que n’hi ha uns 6.000 casos i es calcula que l’any 2050 aquesta dada s’haurà duplicat. Hores abans del Dia Mundial de la malaltia, que se celebra el 21 de setembre, un equip d’IB3 Notícies ha estat amb una persona que la pateix.

És na Violeta. Cada matí la seva filla Imma l’acompanya a la Llar de Memòria de sa Pobla. Fa dos anys la família es va adonar que es comportava de manera estranya en el seu dia a dia. El metge li va diagnosticar Alzheimer.

“Et ve tot molt de nou”, reconeix n’Imma. “Vens plorant. De l’única manera que t’hi pots enfrontar és amb molt de coratge”. Els va costar decidir dur-la a un centre de dia. Tenien la sensació que l’abandonaven. Ara, però, no se’n penedeixen. “És feliç”, diu satisfeta n’Imma.

A la Llar de Memòria hi fan tallers, estimulació, psicomotricitat, fisioteràpia i activitats amb joves d’institut. Es tracta de fer estimulació cognitiva als pacients amb diferents tipus de demència. Dels 35 usuaris, la meitat pateix Alzheimer. I entre altres coses, els afecta la memòria a curt termini. Però sí que guarden records de quan eren petits.

“És impressionant”, explica n’Imma. “Se’n recorda de tot. De son pare, de sa mare, de quan nosaltres érem petits. I dius… i ara? D’ara mateix no te’n recordes? És molt fort“.

20/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Inma Rodríguez 20/09/2023

    Moltisimes gracies per tot.
    Atents,sensibles,esta amb voltros ha estat un placer.
    Munare se ha sentit com una vedette