X

L’associació AUBA acompanya, sense subvencions públiques, les dones amb càncer de pit: “Que no ho passi tota sola”

L'any passat, 29.000 dones, d'entre 50 i 69 anys, s'adheriren al programa de detecció precoç d'un càncer al pit. És un 76% de totes les que varen rebre la citació de la salut pública. El 4,84% va donar positiu

19/10/2023

L’associació AUBA acompanya, sense subvencions públiques, les dones amb càncer de pit: “Que no ho passi tota sola”

Imatge d'arxiu del mural de l'artista Captain Hadoock a Ciutadella. / EFE - David Arquimbau

14

Avui dijous, 19 d’octubre, és el Dia del càncer de mama. El passat exercici, 29.000 dones, d’entre 50 i 69 anys, s’adheriren al programa de detecció precoç d’un càncer al pit. És un 76% de totes les dones que varen rebre la citació de la salut pública. De tots aquests triatges, el 4,84% va donar positiu. Les prop de 1.400 dones varen passar a la fase d’exploració complementària per confirmar o descartar el diagnòstic.

Més enllà de les dades fredes, moltes associacions acompanyen les dones en aquest complicat camí. Una d’elles és AUBA. Quan a una dona li detecten un càncer de mama el món li cau damunt. És una sensació estranya, complicada de gestionar. El missatge de la presidenta d’Auba Mallorca, Bel Oliver, és clar: “Que no ho passi tota sola”.

Una d’aquestes dones que ara ajuden a altres és Joana Amengual. Ella va tenir un càncer al pit fa set anys. A la distància conta que un pic superada la incertesa del que tens, del diagnòstic, el més difícil per a ella va ser això: “Jo ho vaig agafar molt malament. La veritat que va ser una explosió. Després ja estava més animada en cada quimio”. Ella arribà a AUBA cercant consol i encara ara el troba quan ha d’anar a les revisions.

Que es detecti a temps és importantíssim, per això la presidenta d’AUBA fa una crida a estar alerta. El suport psicològic és clau en aquest procés, i sobretot reforçar l’autoestima. AUBA no rep subvencions públiques. El Consell de Mallorca li deixa el Casal de Dones on ara fins a una quarantena de dones es reuneixen cada dimecres. La seva via de finançament són les quotes de les sòcies i recaptacions amb diades especials com avui. No tenen despeses administratives, per tant, tot va a elles. Per a totes elles cada 19 d’octubre és un dia d’esperança perquè hi són i poden ajudar a passar el tràngol a moltes més dones.

Amb tot, entrevistam a Antoni Celià Terrassa, llicenciat en Biologia i Bioquímica per la UIB. És expert en mecanismes moleculars de la metàstasi vinculada al càncer de mama. S’hi va especialitzar a la Universitat de Princeton i actualment dirigeix un grup de treball a l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques de Barcelona, centrat en això, en les cèl·lules mare cancerígenes i metàstasi en teràpia molecular de càncer.

19/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT