X

L’Associació Frisona Balear llença un SOS i avisa que seguir produint llet al camp és inviable

L'entitat adverteix que  el sector lleter viu una situació límit. Denuncia que haurien de cobrar 15 cèntims més per igualar-se amb els productors de la Península

05/08/2021

L’Associació Frisona Balear llença un SOS i avisa que seguir produint llet al camp és inviable

13

L’Associació Frisona Balear acaba d’advertir que el sector lleter viu una situació límit. Amb l’informe ‘SOS Frisona!!!’ denuncien que el que es paga als ramaders no cobreix, ni de lluny, els costos de producció. De fet, tot i que a Balears és 0,151 euros més car produir un litre que a la Península, als productors de les Illes se’ls abona una quantitat inferior a la mitjana estatal.

Fa mesos que els productors de llet de tot l’Estat protesten pel preu al qual se’ls paga el litre. Denuncien que es troba per sota dels costos de producció. De fet darrerament, els de la comarca catalana d’Osona han hagut d’acceptar que una distribuïdora els pagui a 0,35 euros el litre, tot i que aquest preu amb prou feines els arribaria per cobrir costos. Un preu, però, que es troba entre dos i tres cèntims per sobre de la mitjana estatal i encara més enfora dels 31 cèntims el litre que, segons l’informe del Govern recollit per l’Associació, s’abona als ramaders de les Illes Balears.

Aquests preus per sota del que costa produir un litre de llet contrasten amb el problema estructural que pateixen els ramaders de Balears a causa de la insularitat (doble insularitat en el cas de Menorca) i que s’accentua amb un encariment enguany del preu del pinso i cereals del 30 per cent per mor de la sequera, així com de l’electricitat i el gasoil. Una realitat que, segons detallen els responsables de l’entitat, provoca una constant reducció de caps de bestiar i de finques que s’hi dediquen (detallen que de 18.683 vaques reproductores i 299 explotacions ramaderes de l’any 2003, s’ha passat al 2020 a 8.757 reproductores i 134 explotacions; 114 de les quals de Menorca).

Davant d’aquesta situació els representants de l’Associació Frisona Balear fan una crida als consumidors perquè apostin pel producte local a preus justos, mentre esperen conèixer l’anunciat Pla Estratègic de la Ramaderia del Govern i desitgen que la futura Política Agrària Comuna (PAC) de la Unió Europea, que s’està negociant, permeti compensar-los els costos extres de la insularitat.

05/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT