meteorologia

L’eclipsi de sol d’avui serà gairebé imperceptible des de les Illes

Hi haurà una oportunitat excel·lent d'aquí a cinc anys, 12 d'agost de 2026, amb un eclipsi total de sol totalment visible a les Balears

Posta de sol durant un eclipsi, a Portosín (la Corunya), el 21 d'agost de 2017. / EFE


Avui, 10 de juny, es produeix a l’hemisferi nord, un eclipsi anul·lar de sol. No serà un eclipsi total perquè la lluna es troba en el punt més allunyat de la terra en la seva òrbita, per tant, que es trobi davant del sol no taparà tot el disc solar. S’observarà un anell brillant envoltant el disc de la lluna.

A Balears aquest eclipsi serà pràcticament inapreciable. A l’arxipèlag la lluna arribarà a tapar una mínima porció del sol, el 0,5%, i no percebrem una baixada de la il·luminació solar.

On es veurà de bon de veres és al nord de l’hemisferi. Algunes parts del Canadà, Groenlànida, i nord de Rússia i part occidental de la Xina.

L’observació

És molt important no observar el sol directament, ni amb radiografies, vidres tintats, etc. Mirar l’eclipsi sense protecció especial (ulleres i filtres específics homologats per l’observació solar) suposa un risc molt gran pels ulls i pot comportar la pèrdua total del globus ocular.

Hi haurà una oportunitat excel·lent d’aquí a cinc anys, 12 d’agost de 2026, amb un eclipsi total de sol totalment visible a les Balears.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

‘Time-lapse’ de la sortida del sol en forma d’omega des de la badia d’Alcúdia

Ahir i avui són els dies que el Sol surt més prest. De fet, guaita per damunt l’horitzó a les...

La previsió per a aquesta setmana: La calor no afluixa

La temperatura màxima ha pujat a tot el territori i ja hem superat el llindar dels 35ºC a l’interior de Mallorca, i dels 32ºC a Eivissa, Formentera i Menorca

Arriba el sol més matiner de l’any

El 13 i el 14 de juny: els dies en què el sol surt més prest

Nits de lluna creixent i dos planetes visibles, Venus i Mart

A partir del 13 i fins el 15 podrem aprofitar la Lluna per localitzar Mart