X

L’eclipsi total de Lluna més llarg del segle podrà veure’s aquest divendres a Balears millor que a la resta del país

La fase total durarà 1 hora i 43 minuts, durant els quals el satèl·lit natural de la Terra adquirirà un color vermellós

27/07/2018

L’eclipsi total de Lluna més llarg del segle podrà veure’s aquest divendres a Balears millor que a la resta del país

11

L’eclipsi total de Lluna d’aquest divendres 27 de juliol, el més llarg previst per a tot el segle, serà visible a tota Espanya des de les 20.24 hores, amb la Lluna encara sota l’horitzó, fins a les 00.19 hores, segons càlculs de l’Observatori Astronòmic Nacional (OAN). En concret, seran les Balears des d’on millor podrà apreciar-se el fenomen.

Aquest eclipsi lunar total de gairebé quatre hores de durada, de principi a fi, és el més llarg previst en tot el segle XXI i coincidirà amb Lluna plena.

La fase total durarà 1 hora i 43 minuts, durant els quals el satèl·lit natural de la Terra adquirirà un color vermell o vermellós conegut popularment com a ‘Lluna de sang‘. A Espanya, l’inici de la fase total tindrà lloc a les 21.30 hores, coincidint amb l’hora de sortida de la Lluna a Madrid, i finalitzarà a les 23.13 hores.

La Lluna emergirà en bona part d’Espanya totalment eclipsada. Només des de les Illes Balears i la meitat oriental de la Península podria ser possible observar la Lluna abans de l’inici de la fase total. En canvi, la resta de fases ja seran visibles des de la Península i les Illes Canàries, si bé la Lluna tindrà una elevació bastant baixa.

 

Lluna de color vermell

La Lluna es torna de color vermell intens o marró vermellós degut a que part de la llum solar que travessa l’atmosfera de la Terra es corba al voltant de la vora de la Terra i cau sobre la superfície de la Lluna. L’aire de la Terra també dispersa més llum de longitud d’ona més curta (en colors com a verd o blau).

Gran part de l’Hemisferi Oriental de la Terra veurà l’eclipsi. El fenomen íntegrament serà visible des d’Àfrica, Orient Mitjà i països d’Àsia central, i serà visible des de l’est d’Amèrica del Sud quan estigui acabant, i des d’Austràlia quan estigui començant.

A diferència dels eclipsis solars, no es necessita cap equip especial per observar els eclipsis lunars. Aquests últims esdeveniments, que ocorren quan la Lluna passa a l’ombra de la Terra, poden ser vists amb seguretat directament a simple vista, telescopis o binoculars.

Per poder observar el fenomen, l’Observatori Astronòmic Nacional recomana allunyar-se de zones contaminades com a ciutats amb llums o edificis que ocultin l’horitzó en direcció est.

27/07/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT