X

L’economia balear entra en recessió en caure un 35,6% el segon trimestre

Segons l'informe 'Evolució Econòmica' de la CAEB, el sector serveis és el més perjudicat, amb una caiguda del 37,8%

07/10/2020

L’economia balear entra en recessió en caure un 35,6%25 el segon trimestre

13

L’economia balear ha entrat en recessió, després d’una caiguda del 35,6% en el segon trimestre de l’any, segons l’informe de conjuntura de la Confederació d’Associacions Empresarials de les Illes Balears (CAEB) que demana control sanitari, fons, baixada de la pressió fiscal i plans de reactivació sectorial i de formació per a sortir de la crisi.

Segons la patronal, l’economia balear ha sofert un “fortíssim xoc” per la pandèmia sanitària i l’impacte de la COVID-19 afecta especialment a les Pitiüses, si bé Menorca també es veu arrossegada, ha informat en un comunicat.

L’informe ‘Evolució Econòmica’ del segon trimestre del 2020 indica que el PIB ha baixat un 35,6%, una caiguda “històrica” que “amplifica la del trimestre anterior”, del 4,5%, ha assegurat la presidenta de CAEB, Carmen Planas.

El manteniment de les restriccions a l’activitat i la mobilitat associades a la COVID-19, de mitjan març a juny, “no sols ha estès el xoc d’oferta, sinó que ha provocat un xoc de demanda que ha portat l’arxipèlag a una recessió sense precedents”, segons CAEB.

El sector serveis és el més perjudicat, amb una caiguda en el segon trimestre del 37,8%, enfront del 4,5% del primer, un “descens inèdit”, amb indicadors com la caiguda de la xifra de negocis del sector d’un 55,5% i del trànsit aeri de passatgers que ha baixat un 98,1%.

La destrucció d’ocupació també ha estat més forta en serveis, amb el 14,6%, enfront del 0,2% de descens en el primer trimestre. Baixa l’afiliació en les branques turístiques d’activitat un 25,7% (enfront del 4,5% del primer trimestre).

La indústria cau el 23,6% (-3,2% en el primer trimestre) afectada tant per la interrupció de les cadenes globals de subministraments com per la paralització de l’activitat industrial. L’índex de producció industrial cau fins al 36,1% i la xifra de negocis al 41,5%.”Són els majors descensos de la sèrie històrica”, destaca CAEB. L’ocupació retrocedeix un 6,5%.

La construcció retrocedeix en menor mesura, un 20,9% (enfront del -5,8% del primer trimestre. Les certificacions de fi d’obra han augmentat un 31,1% l’abril i el 20,9% el maig. El fet que el sector hagi pogut reactivar l’activitat abans que la resta explica que l’impacte de la COVID-19 hagi estat menor també en l’ocupació, amb una caiguda de l’afiliació en el segon trimestre del 4,1% (-3,2% en el primer trimestre).

El consum agregat ha baixat un 36,5% per la incertesa i l’increment sense precedents de l’atur, del 84,6% en el segon trimestre.

Entre els indicadors d’aquesta reducció del consum, la patronal cita la caiguda de la matriculació de vehicles del 86,6% i de les vendes minoristes del 29,3%.

La inversió ha estat marcada pel baix nivell d’utilització de la capacitat productiva instal·lada (27,7%), el menor de la sèrie històrica.

La formació bruta de capital ha retrocedit un 24%, la creació d’empreses un 44,3% i l’afiliació d’empreses a la Seguretat Social un 13,1%.

Segons CAEB, en un clima de baixa confiança empresarial (-37,7% en el segon trimestre) la inversió en construcció s’ha ressentit, amb menys visats per a obres l’abril (-39,8%) i el maig (-43,6%).

Per illes, l’economia pitiusa cau un 40,1% (enfront del -4,8% del primer trimestre) i la menorquina un 35,7%(-4,7% en el primer).

Eivissa i Formentera han destruït ocupació a un ritme superior (-22%) a Menorca (-14,5%), especialment en les branques lligades al sector turístic (-33,7% a les Pitiuses i -29,2% a Menorca).

L’atur ha augmentat més a les Pitiüses (143,3%) que a Menorca (94,1%), i això explica també la major afectació de la capacitat de despesa de les llars d’Eivissa i Formentera.

Segons CAEB, l’economia balear és una de les més castigades per la pandèmia i preveu que les taxes de desocupació continuïn elevant-se com a conseqüència, principalment, de la destrucció d’una part del teixit productiu i que s’accentuïn els desequilibris estructurals de l’economia balear.

CAEB recomana orientar els esforços cap a la millora de la competitivitat global de l’arxipèlag, “reforçant les capacitats tant a nivell individual com col·lectiu, com a única via per a recuperar amb rapidesa els nivells d’activitat pre-crisi i afrontar l’escenari post-pandèmia el més reforçats possible”.

Segons Planas, “les dades que ja albirem en el tercer trimestre remarcaran la recessió de Balears”. Reclama “una necessària col·laboració públic-privada perquè la política no pot estar únicament centrada en els ERTOs”.

Planas demana “rigor sanitari perquè controlar la pandèmia és completament prioritari, imprescindible, per a poder recuperar la demanda de béns i serveis com a fórmula per a reactivar l’economia”.

“Però també necessitem posar en marxa, de manera urgent, plans sectorials que siguin eficaços per a reactivar l’economia de les Illes i que actuïn com a revulsiu per a impulsar aquesta demanda”, ha afegit.

07/10/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT