X

L’edifici de GESA, una de les imatges més emblemàtiques de Palma des de 1977

L’Ajuntament de Palma vol comprar l’antic edifici amb fons Next Generation

27/01/2024

Manel Ferrera

La imatge de l’edifici de GESA ha estat una de les més emblemàtiques d’entrada i sortida de Palma, d’ençà que es va inaugurar, l’any 1977.

De llavors ençà, fins a 2001, no hi va haver cap problema, era la seu de la companyia elèctrica GESA-Endesa. Aquell any, però, es decideixen traslladar fins a on són ara, a Sant Joan de Déu, i aleshores comença un estat d’abandonament, i de negociacions.

Finalment, qui va comprar l’edifici l’any 2004 va ser l’empresa catalana Núñez i Navarro, com recordareu, de l’expresident del Barça, Josep Lluís Núñez, que també tenia altres negocis immobiliaris aquí a Mallorca, a aquells temps. La condició per comprar-ho era que pogués construir d’acord amb el Pla Urbanístic existent aleshores a la ciutat de Palma. Feia comptes tomar l’edifici i construir-hi 200 pisos de luxe.

Però l’any 2007, amb Maria Antònia Munar al capdavant del Consell de Mallorca, es va declarar l’edifici bé d’interès cultural (BIC), amb la qual cosa es va tornar impossible tomar aquest edifici. Poc després, el 2008, amb Aina Calvo com a batlessa de Palma, també es va declarar que els dos solars de devora tampoc es podien edificar.

A partir d’aquí va començar un seguit de denúncies i demandes als jutjats. Ja el 2013, enmig de totes aquestes denúncies, Cort arriba a un acord amb Núñez i Navarro per permutar els solars: Núñez i Navarro podia edificar a una altra banda, i a canvi, GESA i els solars quedaven protegits. Després d’una sèrie de sentències i recursos, el 2014 el Suprem dicta que Endesa ha de pagar 131 milions d’euros, interessos inclosos, a Núñez i Navarro, que en aquell moment ja no es deia així, sinó JOSEL.

La passa següent va arribar l’any 2017, quan un altre tribunal va obligar Cort a tornar les claus de l’edifici a ENDESA, tot i que l’Ajuntament de Palma, ja hi havia fet tasques de neteja perquè hi havia plans de fer-hi oficines i altres dependències socials.

Des de llavors, tots els governs municipals han tengut diverses negociacions amb ENDESA per trobar-hi una solució, fins aquest divendres, amb l’anunci dels actuals mandataris. Ara falta acabar de firmar l’acord i començar les obres per acabar amb un abandonament històric.

Notícies relacionades >

27/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris