La covid-19 és una “malaltia molt perillosa” i les vacunes són “molt importants per a lluitar contra la pandèmia”, la qual cosa inclou AstraZeneca, que “s'ha demostrat altament efectiva” contra el coronavirus
L’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) ha confirmat aquest dimecres un “possible vincle” del vaccí d’AstraZeneca amb els casos inusuals de coagulació sanguínia reportats en algunes persones que van rebre aquesta vacuna, però considera que el seu benefici continua estant per sobre del risc d’un efecte secundari.
Segons les conclusions a les quals han arribat aquest dimecres pel comitè de seguretat (PRAC) de l’EMA, els coàguls de sang “inusuals” amb baixes plaquetes “han d’incloure’s com a efectes secundaris molt rars” de la vacuna d’AstraZeneca, sobre la base de “totes les proves disponibles actualment”, incloent l’assessorament d’un grup especial d’experts.
Els experts de l’EMA no han pogut identificar un factor de risc per a aquests esdeveniments, com l’edat, el sexe o un historial mèdic previ, encara que una “explicació plausible (a aquests casos rars de coagulació sanguínia) és que són una resposta immune a la vacuna” en algunes persones, per la qual cosa el PRAC ha sol·licitat nous estudis per a tractar de recopilar més informació i prendre les mesures addicionals necessàries.
La directora executiva de l’EMA, Emer Cooke, ha destacat, en una roda de premsa telemàtica des de la seu de l’agència a Amsterdam, que la covid-19 és una “malaltia molt perillosa” i les vacunes són “molt importants per a lluitar contra la pandèmia”, la qual cosa inclou AstraZeneca, que “s’ha demostrat altament efectiva” contra el coronavirus.
“El PRAC ha confirmat que els beneficis de la vacuna d’AstraZeneca per a prevenir la covid-19 en general superen als riscos d’efectes secundaris”, ha afegit Cooke, que ha reiterat que “després d’una anàlisi en profunditat, s’ha arribat a la conclusió que els casos notificats de coàguls sanguinis inusuals posteriors a la vacunació han d’incloure’s com a possibles efectes secundaris de la vacuna“.
Al no haver-hi un factor de risc definit, l’EMA subratlla que és “important que tant les persones vacunades com els professionals de la salut estiguin al corrent de la possibilitat que es desenvolupin casos molt rars de coagulació sanguínia combinats amb nivells baixos de plaquetes en la sang dins de les dues setmanes posteriors a la vacunació”.
Fins ara la majoria dels casos notificats han ocorregut en dones menors de 60 anys dins dels 15 dies posteriors a la vacunació.
El PRAC ha revisat en profunditat un total de 62 casos de trombes cerebrals venosos (CVST, per les seves sigles en anglès) i 24 casos de trombosis de la vena esplàncnica, notificats fins al 22 de març, dels quals, 18 han estat mortals.