economia

Les Balears lideraran el creixement econòmic en 2021 i 2022, segons el BBVA

L'entitat preveu un creixement del PIB del 10,3% a les Illes per a enguany


Les comunitats autònomes de Balears (+10,3%), Canàries (+8,1%), la Comunitat Valenciana i Catalunya (+5,9%) lideraran el creixement econòmic en 2021 i superaran el creixement mitjà en el conjunt d’Espanya, que se situarà en el 5,5%, d’acord amb les previsions de BBVA Research.

Després d’aquestes comunitats, Galícia (+5,7%) i Aragó i Navarra (+5,6%) també registraran un creixement una mica superior a la mitjana, segons el Servei d’Estudis de BBVA, que ha rebaixat del 6% al 5,5% la seva estimació de creixement per a Espanya enguany.

Per sota de la mitjana nacional, creixeran Andalusia (+5,4%), Astúries (+5,3%), Cantàbria (+5,3%), País Basc (+5,3%), La Rioja (+5,1%), Castella i Lleó (+5%), Madrid (+4,7%), Castella-la Manxa (+4,4%) i Extremadura (+4,2%). Múrcia, amb un creixement del 5,5%, igualarà la mitjana nacional.

Segons BBVA Research, diversos factors explica la revisió a la baixa del PIB per a enguany. En primer lloc, la deterioració dels indicadors sanitaris i les mesures de distanciament social establertes a Espanya i Europa, que afebleixen la lleu recuperació del turisme observada durant l’estiu i desacceleren l’avanç del consum.

En aquest sentit, La Rioja, Balears, Madrid, Castella i Lleó, Catalunya, Cantàbria i Múrcia ja van mostrar en el quart trimestre de 2020 una contracció de la despesa presencial amb targeta de crèdit o dèbit de clients de BBVA o d’altres entitats però realitzat en TPV de BBVA.

Així mateix, el consum en bars i restaurants a Astúries, La Rioja, Catalunya o Navarra es va reduir en més d’un 50% al novembre i va continuar caient al desembre. I en l’inici del mes gener, la tempesta ‘Filomena’ i les noves restriccions per la tercera ona tornen a impactar sobre aquest sector, especialment a Catalunya i Madrid.

En segon lloc, el menor ritme d’avanç de la Unió Europea també limita, segons BBVA Research, la recuperació de les exportacions. En concret, les dades disponibles de finals de 2020 apunten a una major desacceleració de les vendes a l’exterior a Aragó, Galícia i Madrid, mentre que l’ajust seria menor a Andalusia, Extremadura, Múrcia i La Rioja.

En tercer lloc, a la fi de 2020 es va observar un augment del nombre d’afectats per ERTO i autònoms amb prestació. Aquest canvi de tendència va ser una mica més intens en les comunitats del Cantàbric, Aragó i Andalusia. Per part seva, Balears, Canàries i Catalunya són les més dependents d’aquestes mesures de suport a la renda.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

El tresorer del Partit Liberal d’Alemanya reforma una mansió del Terreno a Palma

Harald Christ, milionari i ex militant dels socialdemòcrates, pot ser un home clau en la negociació de les aliances al...

Com queden els ERTOs? Més de 17.500 treballadors balears estan en aquesta situació

Les empreses que ofereixin formació als seus treballadors tendran majors exoneracions. A més, es prorroga fins a finals de l'any...

Els hotels de Menorca de categoria superior allarguen temporada fins a finals d’octubre

Les reserves de visitants, que cerquen natura i esport, arriben però amb compte-gotes

CAEB Restauració: “Confiam que en dues setmanes ens permetin obrir els interiors al 100% de cabuda”

L'Associació d'Empresaris d'Instal.lacions Esportives de Balears proposarà al Govern eliminar la mascareta en els entrenaments