X

Les Balears no són illes volcàniques com les Canàries

Les Illes tal com les coneguem són una prolongació del sistema bètic i van quedar aïllades de la Península ara fa 5,3 milions quan la Mediterrània es va omplir

22/09/2021

Les Balears no són illes volcàniques com les Canàries

104

Palma? Palma de Mallorca? Las Palmas? El volcà que està en erupció és a l’illa de La Palma, a les Illes Canàries. Des que diumenge passat va començar a escopir lava s’han donat multitud de confusions d’ubicació entres ambdós arxipèlags i encara ara hi ha qui creu que el volcà està a Palma. Però la realitat més flagrant que s’ha de donar abans de confondre o creure que el volcà es troba a Mallorca és que les Balears no són illes volcàniques. L’escorça i la posició respecte a les plaques tectòniques i la seva tipologia és diferent a la de les Canàries.

Les Balears tal com les coneguem són una prolongació del sistema bètic, el conjunt de serralades que s’estenen pel sud i sud-est de la península ibèrica fins i tot més enllà dels límits geogràfics i que es prolonguen pel fons de la Mediterrània.

Però la nostra mar no sempre ha estat aquí com la coneixem ara. Segons el llibre “Les Balears abans dels humans”, fa 5,7 milions d’anys que, com a resultat del moviment de les plaques tectòniques europea i africana, la connexió entre la mar Mediterrània i l’oceà Atlàntic (que aleshores es feia a través del que coneguem ara com la vall del Guadalquivir) es va tancar. La mar Mediterrània, una mar amb un balanç hídric deficitari en la qual s’evaporava més aigua que la que hi arribava, es va començar a assecar. El nivell de la mar va baixar més de 1.000 metres. És l’anomenada crisi messiniana o crisi de salinitat.

Les illes que hi havia a la Mediterrània abans de l’inici de la crisi messiniana varen sofrir connexions àmplies amb els continents circumdants. Aquestes connexions, però, es realitzaren en gran part a través de grans deserts salins. La dessecació de la Mediterrània va causar l’acumulació, en el fons, d’enormes quantitats de sals. Les illes estaven envoltades de grans deserts
salins, amb algunes zones negades.

El Messinià es va acabar ara fa uns 5,3 milions d’anys, quan es produeix l’obertura de l’estret de Gibraltar. Segons un estudi liderat per Daniel García-Castellanos, de l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera del Consell Superior de Recerques Científiques (ICTJA-CSIC) a Barcelona, en menys de dos anys, unes grans cascades, de 200km de longitud i diversos quilòmetres d’amplària per on l’aigua va circular a més de 100km/h, varen anar omplint la Mediterrània fins a assolir un nivell d’equilibri amb l’Atlàntic. De llavors ençà les illes mediterrànies romanen aïllades dels continents circumdants:

Terra de terratrèmols

Tot i no ser volcàniques, les Balears no estan exemptes de fenomens naturals. Els terratrèmols i sismes submarins podrien provocar canvis sobtats en el nostre medi natural. Són diverses les falles que hi han sota les Illes però per la situació geogràfica tenim molt a prop la falla d’Al-Idrissi, al mar d’Alborà (entre les plaques d’Euràsia i Àfrica), que provocaria un terratrèmol submarí i per conseqüent un tsunami que arribaria a les Balears.

Afortunadament, les falles de Mallorca estan segmentades en porcions de 5 a 10 km de longitud, (la qual cosa no impedeix que en profunditat aquestes estructures siguin més contínues), per tant, considerant aquesta longitud com la longitud màxima de ruptura es dedueix que és bastant improbable que l’illa es vegi afectada per un sisme d’una magnitud menor de 5,5.

22/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT