món

Les Balears s’ofereixen per a acollir dones i nines refugiades de l’Afganistan

El Consell de Govern aprova una proposta de resolució que insta el govern espanyol a proposar la reunió del Consell Europeu per activar ràpidament el mecanisme de solidaritat per fer front a la causa de força major en l’àmbit de la migració i l’asil de les dones afganeses

Foto: EFE


El Govern de les Illes ha apovat una proposta de resolució per demanar a l’Estat poder acollir dones i nines afganeses en qualitat de refugiades o sol·licitants d’asil després que els talibans han pres el control d’aquest país asiàtic.

Segons un comunicat, el Consell de Govern extraordinari d’aquest dilluns ha aprovat “una proposta de resolució” que insta el govern espanyol a proposar la reunió del Consell Europeu “per acordar de forma immediata l’activació ràpida del mecanisme de solidaritat i mesures temporals extraordinàries per fer front a la causa de força major en l’àmbit de la migració i l’asil de les dones afganeses”, atesa la seva situació “desoladora”, segons qualifica l’Executiu balear, “després de l’ocupació del país per part dels fonamentalistes talibans, així com la instauració de la xaria o llei islàmica, que torna a posar en situació de submissió total les dones”.

De conformitat amb la normativa autonòmica, estatal, europea i internacional, i a partir d’un informe elaborat per l’Institut Balear de la Dona, el Govern ha sol·licitat al Govern espanyol la seva intervenció per contribuir a garantir la vida i la integritat que tant perilla per a les dones de l’Afganistan.

La presidenta de Balears, Francina Armengol, ha demanat al Govern d’Espanya assumir el lideratge de la igualtat de dones i homes i la lluita contra les vulneracions de drets humans, i que els ministeris pertinents proposin la reunió urgent del Consell de la Unió Europea per al compliment efectiu de l’article 18 de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea, a fi de garantir l’asil de les dones afganeses que ho demanin sense més requisits que pertànyer a aquest Estat.

Al mateix temps, el Govern de les Illes s’ha posat a la disposició de l’Estat per a la recepció de dones afganeses en qualitat de refugiades o sol·licitants d’asil. Aquesta oferta s’entén com a reforç als acords ja existents d’acollida de tota la població afgana que es troba en risc de persecució o de violació de drets humans.

De moment, l’Ajuntament de Madrid ha posat a disposició del Govern espanyol 25 places -ampliables a 100- d’un centre d’acollida temporal d’emergència per a acollir a dones afganeses en situació de persecució.

Situació actual a l’Afganistan

El Govern relata que, després de vint anys d’una democràcia incipient en què les dones han conquistat drets com el de l’educació o l’accés a la universitat; la llibertat d’anar soles pel carrer o conduir, s’ha vist truncada en 2021 pels talibans que han ocupat per complet l’Afganistan i han restaurat l’estat de terror cap a les dones que hi havia fins a l’any 2000.

Segons el Govern, ja han començat els matrimonis amb nines de vuit anys, violacions col·lectives i la prohibició d’anar a escola i la universitat. No poden sortir de casa sense anar acompanyades d’un home de la família (mahram); ni poden caminar soles, anar amb bicicleta i amb moto, taxi o autobús on no hi hagi separació d’homes i dones.

Cap home que no sigui parella o parent pot veure la seva cara pel que han de portar burca, cap metge home pot explorar-les, no poden parlar en veu alta en públic ni fer esport.

El Govern balear assenyala que la vulneració d’aquestes prohibicions està castigada amb violacions, tortures, fuetades públiques, lapidacions públiques i afusellaments.

Durant 2021, en les zones talibanes han patit mort violenta 219 dones i 468 menors, majoritàriament nines, segons l’executiu balear. Es calcula que en 2019 (darrer any de què es tenen estadístiques), d’una població total de 38.040.000 persones, 18.512.029 eren dones, i ara com ara estan en condició d’esclavitud.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Biden anuncia més control a la frontera de Mèxic

Polèmica als Estats Units per unes imatges de la policia a cavall assetjant als immigrants per evitar que entrin al...

Trudeau guanya les eleccions al Canadà

No obté la majoria absoluta i haurà de cercar suports

Vuit morts en un tiroteig a una universitat de Rússia

L'autor dels fets seria un alumne del centre

L’Europa que deixa Merkel després de 16 anys

El professor de Dret Internacional Públic de la UIB J. David Janer i el periodista alemany Werner Perger analitzen l'abast de la retirada de la cancellera i la popularitat de...