societat

Les brigades helitransportades d’extinció d’incendis forestals s’adapten a la Covid-19

Demanen cooperació ciutadana per evitar l'ús del foc i extremar les mesures d'autoprotecció


La campanya estival d’incendis forestals també està marcada per la Covid-19. A les Balears hi ha 350 efectius i 10 mitjans aeris que combatran les flames des del primer de maig fins al 15 d’octubre. Tot i estar preparats, demanen cooperació ciutadana per evitar l’ús del foc i extremar les mesures d’autoprotecció als entorns forestals.

Així entrenen les brigades helitransportades d’extinció d’incendis forestals. La de Son Bonet és una de les quatre que, a les Balears, es desplaça als focs en helicòpter. El coronavirus ha capgirat la seva rutina de feina: ara les sortides les faran per terra, excepte si han de canviar d’illa o si la zona de l’incendi és inaccessible per terra.

El tècnic de l’Ibanat, Ricardo Franco, explica que aquesta situació suposa algunes avantatges i desaventatges per a les brigades. “Des de l’aire et fas a l’idea de per on atacar millor l’incendi, veus vies d’escapament, cases, camins i estratègies per decidir com atacar el foc. En canvi, des de terra només es veu la columna de fum i la composició del terreny que et fas és més limitada”, apunta Franco. A la base de Son Bonet han habilitat dues sales per reubicar al personal i aconseguir així la separació de dos metres de distància física.

Però l’adaptació al coronavirus no és l’única novetat d’aquesta campanya. Enguany estarà prohibit l’ús del foc a 50 metres de massa forestal i s’haurà de demanar autorització per fer-ne a menys de 500 metres. I és que, a mesura que hi arriba la calor, els boscos verds s’assequen i es converteixen en combustible per a les flames. El cap de Servei de Gesitó Forestal de la conselleria de Medi Ambient i Territori, Luís Barbiela, apunta que a cap el mes d’agost ens trobarem en una situació de risc extrem d’incendi.

Per prevenir-hi el risc és fonamental aplicar una paraula: autoprotecció als espais que limitin amb masses forestals. En aquest sentit, Barbiela explica que cal aplicar una regla de tres: que les copes dels arbres no superin els tres metres, que els arbres estiguin podats a tres metres d’altura, que cap copa d’arbre estigui a menys de tres metres de distància de la façana de l’inmoble i que la garriga situada davant la propietat tingui una cobertura vegetal del 30%.

“Així s’estableix un espai defensable i s’evita la continuïtat del combustible, tant en forma vertical com en forma horitzontal”, explica el cap de gestió forestal de la Conselleria. Amb aquestes mesures d’autoprotecció, a mesura que el front del foc arriba a la casa es va reduït. “Això permet defensar la infraestructura de forma més segura, tant per la propietat com pels combatents que aturen el foc”, detalla Barbiela.

L’autoprotecció i la cooperació ciutadana són claus per facilitar la feina d’aquests herois anònims que combaten les flames en primera línia.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

més contingut relacionat

Les mascotes ja poden viatjar a l’EMT de Palma: “És una bona notícia, sempre i quan es respectin les normes i als altres usuaris”

Els propietaris s'han de responsabilitzar que el seu animal no molesti a la resta de passatgers

Els Tres Tocs tornen a sonar per segon any consecutiu a la catedral de Menorca per celebrar-ne la Diada

Es commemora l'entrada de les tropes del rei Alfons el Liberal a Ciutadella, que va ser el dia de Sant...

Veïnats de Pollença ‘planten’ improvisadament un pi enmig la plaça Vella

La pandèmia ha tornat a suspendre l'acte més multitudinari de les festes de Sant Antoni pollencines per segon any consecutiu

El Govern demana al TSJIB prorrogar l’exigència del certificat covid

En aquest moment, aquest requisit està vigent fins al pròxim 24 de gener