societat

Les brigades helitransportades d’extinció d’incendis forestals s’adapten a la Covid-19

Demanen cooperació ciutadana per evitar l'ús del foc i extremar les mesures d'autoprotecció

Les+brigades+helitransportades+d%27extinci%C3%B3+d%27incendis+forestals+s%27adapten+a+la+Covid-19

La campanya estival d’incendis forestals també està marcada per la Covid-19. A les Balears hi ha 350 efectius i 10 mitjans aeris que combatran les flames des del primer de maig fins al 15 d’octubre. Tot i estar preparats, demanen cooperació ciutadana per evitar l’ús del foc i extremar les mesures d’autoprotecció als entorns forestals.

Així entrenen les brigades helitransportades d’extinció d’incendis forestals. La de Son Bonet és una de les quatre que, a les Balears, es desplaça als focs en helicòpter. El coronavirus ha capgirat la seva rutina de feina: ara les sortides les faran per terra, excepte si han de canviar d’illa o si la zona de l’incendi és inaccessible per terra.

El tècnic de l’Ibanat, Ricardo Franco, explica que aquesta situació suposa algunes avantatges i desaventatges per a les brigades. “Des de l’aire et fas a l’idea de per on atacar millor l’incendi, veus vies d’escapament, cases, camins i estratègies per decidir com atacar el foc. En canvi, des de terra només es veu la columna de fum i la composició del terreny que et fas és més limitada”, apunta Franco. A la base de Son Bonet han habilitat dues sales per reubicar al personal i aconseguir així la separació de dos metres de distància física.

Però l’adaptació al coronavirus no és l’única novetat d’aquesta campanya. Enguany estarà prohibit l’ús del foc a 50 metres de massa forestal i s’haurà de demanar autorització per fer-ne a menys de 500 metres. I és que, a mesura que hi arriba la calor, els boscos verds s’assequen i es converteixen en combustible per a les flames. El cap de Servei de Gesitó Forestal de la conselleria de Medi Ambient i Territori, Luís Barbiela, apunta que a cap el mes d’agost ens trobarem en una situació de risc extrem d’incendi.

Per prevenir-hi el risc és fonamental aplicar una paraula: autoprotecció als espais que limitin amb masses forestals. En aquest sentit, Barbiela explica que cal aplicar una regla de tres: que les copes dels arbres no superin els tres metres, que els arbres estiguin podats a tres metres d’altura, que cap copa d’arbre estigui a menys de tres metres de distància de la façana de l’inmoble i que la garriga situada davant la propietat tingui una cobertura vegetal del 30%.

“Així s’estableix un espai defensable i s’evita la continuïtat del combustible, tant en forma vertical com en forma horitzontal”, explica el cap de gestió forestal de la Conselleria. Amb aquestes mesures d’autoprotecció, a mesura que el front del foc arriba a la casa es va reduït. “Això permet defensar la infraestructura de forma més segura, tant per la propietat com pels combatents que aturen el foc”, detalla Barbiela.

L’autoprotecció i la cooperació ciutadana són claus per facilitar la feina d’aquests herois anònims que combaten les flames en primera línia.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Un grup de comerciants enceta una recollida de signatures contra el sentit únic del port de Maó

L'APB tirarà endavant tot i la protesta: la mesura entrarà en vigor dilluns que ve

Maó protesta davant Endesa pel mal estat de la calçada del camí de Trepucó

Les obres de canalització per traslladar l'aigua des de l'EDAR des Castell fins a la central tèrmica de Maó continuen...

El Govern es reuneix amb la FAPA per tractar sobre el proper curs i la conciliació familiar

La Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes destaca que la socialització és insubstituïble dins del procés educatiu

L’UME envia personal, material i vehicles per la campanya contraincendis a Balears

Segons el Ministeri de Defensa, aquest reforç permetrà desplaçar un primer contingent de militars en helicòpter des de la Península...