X

Les brigades helitransportades d’extinció d’incendis forestals s’adapten a la Covid-19

Demanen cooperació ciutadana per evitar l'ús del foc i extremar les mesures d'autoprotecció

10/05/2020

Les brigades helitransportades d’extinció d’incendis forestals s’adapten a la Covid-19

28

La campanya estival d’incendis forestals també està marcada per la Covid-19. A les Balears hi ha 350 efectius i 10 mitjans aeris que combatran les flames des del primer de maig fins al 15 d’octubre. Tot i estar preparats, demanen cooperació ciutadana per evitar l’ús del foc i extremar les mesures d’autoprotecció als entorns forestals.

Així entrenen les brigades helitransportades d’extinció d’incendis forestals. La de Son Bonet és una de les quatre que, a les Balears, es desplaça als focs en helicòpter. El coronavirus ha capgirat la seva rutina de feina: ara les sortides les faran per terra, excepte si han de canviar d’illa o si la zona de l’incendi és inaccessible per terra.

El tècnic de l’Ibanat, Ricardo Franco, explica que aquesta situació suposa algunes avantatges i desaventatges per a les brigades. “Des de l’aire et fas a l’idea de per on atacar millor l’incendi, veus vies d’escapament, cases, camins i estratègies per decidir com atacar el foc. En canvi, des de terra només es veu la columna de fum i la composició del terreny que et fas és més limitada”, apunta Franco. A la base de Son Bonet han habilitat dues sales per reubicar al personal i aconseguir així la separació de dos metres de distància física.

Però l’adaptació al coronavirus no és l’única novetat d’aquesta campanya. Enguany estarà prohibit l’ús del foc a 50 metres de massa forestal i s’haurà de demanar autorització per fer-ne a menys de 500 metres. I és que, a mesura que hi arriba la calor, els boscos verds s’assequen i es converteixen en combustible per a les flames. El cap de Servei de Gesitó Forestal de la conselleria de Medi Ambient i Territori, Luís Barbiela, apunta que a cap el mes d’agost ens trobarem en una situació de risc extrem d’incendi.

Per prevenir-hi el risc és fonamental aplicar una paraula: autoprotecció als espais que limitin amb masses forestals. En aquest sentit, Barbiela explica que cal aplicar una regla de tres: que les copes dels arbres no superin els tres metres, que els arbres estiguin podats a tres metres d’altura, que cap copa d’arbre estigui a menys de tres metres de distància de la façana de l’inmoble i que la garriga situada davant la propietat tingui una cobertura vegetal del 30%.

“Així s’estableix un espai defensable i s’evita la continuïtat del combustible, tant en forma vertical com en forma horitzontal”, explica el cap de gestió forestal de la Conselleria. Amb aquestes mesures d’autoprotecció, a mesura que el front del foc arriba a la casa es va reduït. “Això permet defensar la infraestructura de forma més segura, tant per la propietat com pels combatents que aturen el foc”, detalla Barbiela.

L’autoprotecció i la cooperació ciutadana són claus per facilitar la feina d’aquests herois anònims que combaten les flames en primera línia.

10/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT