X

Les claus de la sentència del Suprem contra les restriccions d’Armengol

El toc de queda podria decaure avui mateix. La norma entrarà en vigor una vegada totes les parts siguin notificades

03/06/2021

Les claus de la sentència del Suprem contra les restriccions d’Armengol

14


PDF | La interlocutòria del Tribunal Suprem

El Tribunal Suprem ha anul·lat el toc de queda i la limitació de les reunions socials a Balears per considerar que no són proporcionals tenint en compte la situació epidemiològica en el territori. El toc de queda podria decaure avui mateix. La norma entrarà en vigor una vegada totes les parts siguin notificades.

En la sentència, el Suprem ha considerat que no procedeix autoritzar aquestes mesures basant-se únicament en principis de prudència, entenent que no queden prou justificades les restriccions acordades pel Consell de Govern.

La resolució del TS és d’aplicació immediata una vegada notificada, la qual cosa implica que a partir d’aquesta nit ja no regeixi el toc de queda a la Comunitat, segons els experts juristes consultats.

Detalladament, el TS tomba la limitació a la circulació en horari nocturn entre les 00.00 i les 6.00 hores i la limitació a un màxim de sis persones en reunions familiars en espais interiors i de vuit en espais oberts. Ratifica la resta de mesures: la limitació d’aforament en llocs de culte i els controls d’entrada a ports i aeroports.

NO BASTEN “MERES CONSIDERACIONS” DE PRUDÈNCIA O PRECAUCIÓ

“Quan s’està en presència de restriccions tan severes i generalitzades com la prohibició de sortir del propi domicili durant determinades hores del dia o de reunir-se amb més de sis persones, la justificació passa per acreditar que tals mesures són indispensables per a salvaguardar la salut pública. No basten meres consideracions de conveniència, prudència o precaució”, adverteixen els magistrats.

La Sala conclou que les mesures aprovades pel Govern “no superen el judici de proporcionalitat”, ja que ni aquesta ni la interlocutòria del TSJIB han justificat que resultessin “indispensables a la incidència epidemiològica existent llavors en el territori autonòmic”.

Així, la Sala tomba parcialment la interlocutòria del 20 de maig de 2021 del TSJIB, que ratificava les mesures aprovades pel Govern el 17 de maig.

ENCAIX JURÍDIC

El Suprem recorda que la seva sentència sobre les mesures a Canàries esclaria ja alguns dubtes sobre la possibilitat que les Comunitats adoptin restriccions de drets fonamentals sense estat d’alarma, però en el recurs de Balears les mesures que s’examinen són diferents.

Llavors es tractava de la limitació de viatges entre illes, que afectava la llibertat de circulació en el territori nacional, mentre que en el cas balear es tractava també dels drets a la intimitat familiar i de reunió. A més, amb el toc de queda “probablement està en joc una mica més que la llibertat de circulació, perquè no és el mateix prohibir desplaçar-se entre dos llocs determinats que obligar a tots a romandre en el seu domicili durant unes certes hores”.

El Tribunal reitera que cap la limitació de drets sense necessitat de l’estat d’alarma, i que l’única norma amb rang de llei orgànica que podria donar-li cobertura és la Llei de 1986 de Mesures Especials en Matèria de Salut Pública. Aquesta llei inclou un apartat que habilita a l’autoritat sanitària a adoptar mesures per al control dels malalts, un precepte “innegablement genèric”, segons el Suprem, que argumenta que “no va ser pensat per a una calamitat de la magnitud de la pandèmia de COVID-19” sinó per a brots infecciosos aïllats.

El TS entén que això no impedeix basar-se en aquesta Llei per adoptar mesures restrictives, però sempre que la justificació “estigui a l’altura de la intensitat i l’extensió” de les restriccions.

El Tribunal ressalta que el vot particular de les dues magistrades del TSJIB que es van pronunciar en contra sí que incloïa una “detallada anàlisi” de la situació epidemiològica, mentre que el dictamen majoritari de la Sala “es remet d’una forma vaga” a les conclusions d’un informe del Comitè de Malalties Infeccioses de Balears que aconsellava mantenir el distanciament social mentre s’aconsegueix la immunitat de grup.

EL PRIMER TOC DE QUEDA NO ES VA PODER RECÓRRER DAVANT EL TS

El Tribunal Superior de Justícia de Balears ja havia autoritzat el 7 de maig restriccions similars, però no van poder recórrer-se davant el Suprem perquè encara no havia entrat en vigor el decret estatal que habilitava aquesta possibilitat.

Ara el Suprem resol així el recurs de cassació plantejat per la Fiscalia contra l’acte del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) que va autoritzar, per segona vegada, les mesures del Govern.

L’acte del TSJIB havia comptat amb el vot particular de dues magistrades, que van considerar injustificades i excessives algunes de les mesures.

DESESCALADA EN BALEARS

Després de set mesos, Balears tenia previst aixecar aquest diumenge el toc de queda –en concret, a partir de la mitjanit entre aquest dissabte i diumenge–. L’últim paquet de mesures, aprovat aquest dilluns pel Consell de Govern, també relaxava els límits a les reunions socials.

A més de les mesures que requerien d’autorització judicial, el Govern també anunciava aquesta setmana altres mesures de desescalada, com que els bars i restaurants de les quatre illes podran obrir, tant interiors com exteriors, fins a les 00.00 hores. Ho faran al 50% d’aforament amb quatre persones per taules, mentre que els exteriors estaran al 100% de la seva capacitat amb vuit persones per taula.

Amb tot, aquest mateix dijous la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha defensat poder aplicar mesures més restrictives que les acordades aquest dimecres en el Consell Interterritorial de Sanitat, i avançava que el Govern no contempla l‘obertura immediata de l’oci nocturn, considerada una de les activitats de més risc.

03/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT