X

Les claus del decret llei que atura el creixement turístic: com afecta a cada illa?

Els establiments turístics de Balears, tant hotelers en totes les seves fórmules com de lloguer vacacional, no podran ampliar ni una sola plaça

11/02/2022

Les claus del decret llei que atura el creixement turístic: com afecta a cada illa?

Imatge d'arxiu d'un hotel.

26


PDF | Consulta aquí la publicació al BOIB del Decret llei 3/2022 de mesures urgents per a la sostenibilitat i la circularitat

Els establiments turístics de Balears, tant hotelers en totes les seves fórmules com de lloguer vacacional, no podran ampliar ni una sola plaça. El decret llei que ha aprovat aquest matí el Govern i que entrarà en vigor aquest mateix divendres prohibeix la creació de nova oferta turística de qualsevol naturalesa a les quatre illes.

En el cas de Mallorca, i les Pitiuses, que es regien per la compra de places a l’hora de fer créixer l’oferta, el que fa el decret llei és suspendre de manera temporal cap possibilitat per part de les empreses d’aquirir-ne, el que suposa automàticament no poder créixer ni una sola plaça.

En el cas de Menorca, la norma determina específicament que no se pot autoritzar una sola plaça més.

El que és comú a les quatre illes és que tot allò que hi hagi en tramitació podrà seguir el seu curs, i que a partir d’aquesta congelació, l’oferta només pot fer que baixar. Així, l’article del decret llei que regula aquesta congelació total de noves places disposa que seran els consells insulars mitjançant els plans d’intervenció en àmbits turístics (PIAT) els que han de revisar l’oferta existent i aquesta revisió ha de ser obligatòriament a la baixa.

El termini que el Govern dona als consells insulars per dur a terme la reducció de la capacitat turística és de quatre anys. Si passat aquest temps no s’ha fet el procés de revisió, les places existents a les borses i per tant susceptibles de ser adquirides per ampliar l’oferta seran extingides.

El text del decret llei que entra en vigor avui serà remès al Parlament per a la seva tramitació com a projecte de llei, i per tant no serà una convalidació automàtica votada pels tres partits que integren el Pacte, sino que la intenció de l’Executiu és incorporar propostes i aportacions dels diferents grups parlamentaris.

El que sí podran fer els establiments turístics és augmentar el seu volum, tal i com ja preveia la llei de turisme, fins a un 15%, per a dedicar ho a espais comuns o equipaments, mai a allotjament. Això si, per incrementar la superficie edificada hauran de renunciar al 5% de la seva capacitat total.

Es calcula que encara hi ha un 25% de l’oferta turística que es pot acollir a aquesta fórmula durant els pròxims quatre anys que preveu la llei. La nova normativa preveu també una inversió pública de seixanta milions d’euros en ajudes al sector perquè es puguin adaptar a aspectes que ja s’havien avançat com la substitució de tots els llits per dispositius elevables.

En aquest sentit, la llei preveu un termini de sis anys per adaptar-se i un règim sancionador. Així, per exemple, el Govern podrà posar multes de 500 euros per cada llit elevable que no s’hagi instal·lat.

També es fixen multes de 100.000 euros per les empreses que no elaborin un pla de circularitat o sancions també de 1.000 euros per no indicar de manera diferenciada a la carta, els productes tant de marisc com de peix, que tenguin origen balear.


Armengol aprova el decret llei de circularitat i sostenibilitat turística, que atura el creixement turístic

11/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT