economia

Les Illes, al capdavant de la crisi del sector serveis: pèrdues generals del 40% el 2020

Imatge d'arxiu. /EFE


La xifra de negoci del sector servei de Balears ha caigut un 37,8% el 2020, el percentatge més alt de totes les comunitats autònomes, segons dades de l’INE.

Les comunitats autònomes que més xifra de negocis dels serveis han perdut són les més turístiques: Balears (un 37,8%) i Canàries (29,9%), encara que també han experimentat grans reculades Madrid (18,3%) i Catalunya (15,6%).

La xifra de negocis del sector serveis ha caigut a Espanya un 15,6% el 2020 en comparació amb l’any anterior, el descens més gran de la sèrie històrica, que arrenca el 2000, segons l’Indicador d’Activitat del Sector Serveis (IASS) publicat aquest dilluns per l’INE.

Els efectes de la pandèmia de coronavirus i les mesures adoptades per a frenar-la han erosionat especialment les vendes de l’hostaleria, que es van enfonsar un 50,1% l’any.

El desglossament d’activitats revela que els negocis que més vendes han perdut el 2020 han estat les agències de viatges i operadors turístics (un 75%), els serveis d’allotjament (68%), el transport aeri (un 60,1%), el transport per taxi (53,6%) i els serveis de menjars i begudes (43,6%).

De fet, els únics serveis que han augmentat la seva xifra de negocis el 2020 han estat els de venda d’equips per a tecnologies de la informació i les comunicacions (un 4,7%) i matèries primeres agràries i animals vius (0,4%), així com les activitats de seguretat i recerca (0,2%).

L’ocupació en el sector serveis ha caigut un 4,3% el 2020, amb especial incidència en l’hostaleria (13,3%), en particular en els serveis d’allotjament, que han disminuït la seva plantilla en un 19,8%.

Pel que fa a l’evolució mensual, la xifra de negocis dels serveis ha desencadenat el desembre del 2020 el seu desè mes consecutiu a la baixa amb un descens interanual del 8,7%, lluny de l’enfonsament del 41,5% d’abril, en ple confinament.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Agents socials, la UIB i el sector econòmic demana al govern central un pla de salvació específic per a Balears

Aquest divendres han entregat una carta a la delegada del Govern perquè la faci arribar a l'executiu de Pedro Sánchez

El Govern garanteix els serveis públics davant la vaga general convocada dilluns a Menorca

La vaga, estalonada per la CGT, només s'ha convocat a Menorca

Els transportistes menorquins demanen més ajuts al Govern

Adverteixen que el sector està a punt de fer fallida i no veuen perspectives de recuperació