PIRATES+A+LES+BALEARS%3A+Les+Illes+Pirata+%26%238211%3B+Qui+eren+realment+els+pirates%3F

Diumenge a les 21.40

PIRATES A LES BALEARS: Les Illes Pirata – Qui eren realment els pirates?

Una coproducció, sense precedents, d’IB3, Canal HISTORIA i Mapa films

Les Illes Pirata és el títol del primer capítol

Una història de pirates i corsaris a les Illes. Aquesta és la carta de presentació de la nova producció original d’IB3, Canal Historia i Mapa Films, que arribarà a IB3 Televisió per a tots els espectadors diumenge, 21 de novembre, a les 21.40 h.

Al primer capítol – Les Illes Pirata

Les Illes Balears són considerades llocs plens d’encant i un de les principals destinacions turístiques per a milions de persones que, cada estiu, arriben a les seves costes per a gaudir de les imponents vistes i d’una inofensiva mar Mediterrània. Però, ha estat sempre així?

La història no ha estat tan benvolent amb aquestes illes com pensem, i testimoni d’això són els segles marcats pels saquejos i els conflictes bèl·lics, reflectits en les llegendes i les festivitats locals, que han perdurat fins als nostres dies i que són un important segell d’identitat. La seva situació geogràfica, la seva rellevant activitat econòmica basada en el comerç marítim i les difícils condicions de vida dels seus vilatans han estat un brou de cultiu determinant per a l’activitat predatòria per excel·lència de les aigües del mediterrani: la pirateria. Però qui eren realment els pirates? Era la pirateria un acte vandàlic?

En aquest primer capítol es fa un repàs històric d’un dels vilans més reconeguts per tot el món: el pirata i el seu important paper en el desenvolupament dels esdeveniments polítics i socioculturals dels últims segles, en concret, a les Illes Balears. Corsaris com Barba-rossa o Antoni Riquer han estat considerats per la història tant enemics com herois, segons el punt de vista del relat.

 

 

No obstant això, si alguna cosa tenien en comú era la seva condició de depredadors sense escrúpols, que van arribar a protagonitzar virulentes gestes, presents encara avui dia en l’imaginari col·lectiu.

Pobles sencers que han hagut d’unir-se per a defensar no sols les seves llars, sinó les seves pròpies vides. Segles marcats per la violència on, a més, la religió ha tingut un paper rellevant i ha servit com a pretext per als enfrontaments més devastadors.

 

Pirates a les Balears és una sèrie sense precedents que mostrarà les peculiaritats de la pirateria del Mediterrani a través del seu impacte a les Illes Balears.

Composta per quatre episodis, la sèrie es remunta a l’època en què les costes i boscos de les Illes Balears van ser escenari de batalles cruentes. Un punt estratègic perfecte per a assaltar, refugiar-se i preparar-se per a atacar altres ports del mediterrani. Uns episodis que compten amb la veu en off de l’actor mallorquí Miquel Gelabert.

Una producció audiovisual que mostrarà als ciutadans de les Illes Balears com els pirates i corsaris també formen part de l’ADN de la nostra història. Aquesta sèrie, que descobreix la petjada i transcendència dels corsaris i pirates al llarg dels segles a les Illes Balears, mostrarà com, a més, el nostre territori va ser durant segles d’especial interès estratègic-militar i comercial per als corsaris genovesos, africans o turcs.

La sèrie ha comptat amb la participació de més de 25 experts pertanyents a institucions com museus, universitats, arxius o conjunts arqueològics, entre els quals es troben catedràtics, doctors, historiadors, arqueòlegs, economistes, militars, investigadors o escriptors. En aquest profund treball de documentació històrica i recerca han col·laborat diferents institucions com la Universitat Illes Balears, l’Institut d’Història-CSIC, l’Arxiu Municipal de Ciutadella i el Diocesà de Menorca, o l’Institut Menorquí d’Estudis, entre altres.

Pirates a les Balears s’emet cada diumenge a les 21.40 hores a IB3 Televisió