SOCIETAT

Les infermeres de Son Espases denuncien la falta de personal i l’excés de feina que pateixen

Adverteixen que la situació ja és insostenible

Hospital de Son Espases més info   Escolta aquí la informació completa

La falta d’infermeres i les complicades condicions laborals agreujades per la saturació hospitalària són especialment notable per aquestes dates. La situació és especialment tensa a l’Hospital Son Espases, segons hem pogut saber per part d’algunes infermeres contractades. Ja no només parlen els sindicats sinó que les mateixes treballadores han volgut parlar per IB3 Ràdio per denunciar el que es viu cada dia a l’hospital. La falta de personal unida a la càrrega de feina ha fet que hi hagi baixes i situacions insostenibles entre els professionals de salut.

Una de les principals queixes entre les infermeres és la manca de vacances i dies lliures i la càrrega de feina perquè no hi ha personal suficient. Denuncien que a l’hospital de Son Espases la falta d’infermeres ocasiona de cada vegada més baixes i fins i tot renúncies del seu lloc de feina entre els professionals.La manca de professionals es nota també als quiròfans de l’hospital segons denuncia aquesta altra infermera.

El director d’Infermeria de Son Espases Juan Manuel Gavala Arjona explica que la manca de vacances no es produeix entre els professionals fixos o interins. També que la falta de professionals és un problema enguany perquè diu hi ha més ofertes a altres comunitats autònomes i, per això, els infermers de la península tornen al seu lloc de residència habitual. Una situació que per aquesta altra infermera de planta passa per la mala gestió de la direcció i de les males condicions de feina i sou que ofereix Son Espases.

La realitat és que la majoria de professionals a Son Espases són contractats que van subrogant contractes des-de fa anys i no han pogut gaudir de vacances per les pròrrogues dels contractes. Uns contractes que se signen a més sense saber a quin departament faran feina. Per les infermeres la falta de descans entre el personal repercuteix en la seva salut física mental i emocional, i de fet també pot ocasionar que el pacient no rebi l’atenció que necessita.

Durant els dos primers anys de pandèmia l’IB Salut va posar a disposició de les infermeres un servei de suport psicològic. Aquest servei ja no existeix però el director d’infermeria explica que aquells que ho necessitin es poden adreçar a Salut laboral. Tot i que el director d’infermeria nega que hagi saturació a l’hospital si ha confirmat que el nivell de pressió a les urgències s’ha elevat durant les darreres setmanes.

L’Associació del Defensor al Pacient de les Balears confirma que la situació del personal d’infermeria és especialment delicat. A banda dels testimonis, prova del problema és l’increment de queixes que han registrat tant per part dels mateixos treballadors com dels pacients. S’han gairebé duplicat en un any.

L’advocat representant del Defensor del Pacient, Víctor Martínez, constata que hi ha una relació directe entre els problemes laborals de les infermeres i les queixes dels pacients. Les queixes més greus tenen a veure amb tractaments i diagnòstics equivocats.

L’Associació del Defensor del Pacient també confirma que les males condicions laborals es donen a tots els departaments, no només a urgències. També a planta, als departaments COVID, als quiròfans i a atenció primària. Son Espases és l’hospital on més es veu amb diferència aquesta problemàtica.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |