Critiquen que estan arribant a fer 70 llits en un dia. Una càrrega de feina que qualifiquen de brutal i no descarten denunciar davant Inspecció de Treball
Imatge d'arxiu.
25L’Associació de cambreres de pisos de les Balears (kellys) denuncia que són pocs els hotels que han començat a elaborar els estudis de càrrega de feina. Una metodologia pionera arreu de l’Estat que a partir del primer d’abril de 2023 obliga els establiments hotelers a calcular quantes habitacions pot fer una cambrera de pisos sense que la feina perjudiqui la seva salut. Segons Unió Kellys Balears, aquesta temporada turística hi ha cambreres de pisos que poden arribar a fer 70 llits en un sol dia. Una càrrega de feina que l’entitat qualifica de brutal i que no descarten denunciar davant la Inspecció de Treball.
La companyia hotelera Iberostar és la qui més avançada té aquesta feina. Ha començat a constituir els grups que s’encarregaran d’elaborar aquests estudis de càrrega. Riu, una altra de les grans cadenes hoteleres de les Illes, iniciarà aquesta metodologia a finals de setembre. La presidenta de l’Associació Unió Kellys Balears, Sara del Mar García, explica que les delegades sindicals ja han reclamat aquest estiu als empresaris que compleixin amb la normativa. García, a més, assegura que presentaran denúncies davant la Inspecció de Treball si la feina no avança i fins i tot no descarten anar a la vaga.
La presidenta de l’associació de les Kellys assegura que és essencial avaluar les càrregues de feina en un moment en què manquen més treballadores que l’any passat. Entre dues i tres a cada hotel, segons els càlculs de l’associació. García afirma que la gran càrrega de feina de les professionals afecta la salut laboral d’un sector precari i feminitzat.
CCOO també ha detectat que no tots els hotels han començat a aplicar aquesta metodologia. La secretària general de la Federació de Serveis del sindicat, Sílvia Montejano, assegura que als hotels on hi ha representació dels treballadors és més fàcil iniciar aquests estudis de càrrega. També reconeix que és una normativa nova i que les empreses necessiten formació i que hi ha un cert desconeixement sobre el nou mètode. De moment, CCOO no ha denunciat a cap empresa per incomplir la normativa, ja que a través del diàleg, diu Montejano, solen arribar a un acord amb els hotelers.
El conseller portaveu del Govern, Antoni Costa, ha assegurat que els hotels han començat a fer consultes a l’Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (IBASAL) per començar a fer els estudis de càrrega. També ha dit que l’IBASAL ha iniciat inspeccions per evitar sobrecàrrega de feina per les cambreres de pisos. L’anterior govern va deixar planificades les campanyes d’inspecció tant dels tècnics de l’IBASAL i els controls de l’àrea de prevenció de riscos laborals de la Inspecció de Treball.
El públic podrà votar fins que comenci el programa