MóN
Les manifestacions contra el racisme causades per la mort de George Floyd estan originant una revisió de la pròpia història del país nord-americà. Les protestes se centren ara en els monuments, estàtues i altres símbols confederats que es troben en diferents ciutats del país.
Fins i tot HBO ha decidit retirar la pel·lícula “Allò que el vent s’endugué” del seu catàleg. La companyia ha afirmat que representa alguns dels prejudicis ètnics i racials que han estat comuns a la societat estat-unidenca i que serà revisada per resituar-la al seu context històric, a més de denunciar les representacions racistes que conté, abans de reincorporar-la a la programació.
El revisionisme també ha arribat a l’esport. La NASCAR ha prohibit l’exhibició de la bandera de la confederació a tots els seus esdeveniments. La Marina també l’eliminarà a les seves instal·lacions, vaixells i avions.
I és que, més de 150 anys després de la Guerra Civil nord-americana, la bandera dels estats del Sud encara és motiu de divisió. Mentre que alguns la veuen com una font d’orgull i un record dels soldats que varen morir a la batalla, molts la consideren un símbol d’opressió i esclavatge.
Les protestes també s’han centrat en monuments que es consideren ofensius en la societat multiètnica actual. A Richmond, la capital de Virgínia, els manifestants han tirat a terra un monument de l’expresident dels Estats Confederats, Jefferson Davis i a Portsmouth, al mateix Estat, els manifestants han atacat amb pintura un altre monument confederat, a més de tomar les estàtues que en formaven part. La presidenta del Congrés, Nancy Pelosi, també ha instat a eliminar les estàtues confederades que encara es troben situades al Capitoli.
Les protestes contra les injustícies històriques perpetrades contra els afroamericans s’han fet extensives a altres minories. A Boston, els manifestants han llevat el cap d’una estàtua de Cristòfor Colom a qui veuen com una representació del genocidi dels pobles indígenes americans.