societat

Les mascaretes de tela no s’han d’utilitzar més de quatre hores

L'Organització Col·legial d'Infermeria recomana no utilitzar mai les fetes a casa sense els materials homologats i no utilitzar cordons sense funda per a penjar-les


L’Organització Col·legial d’Infermeria ha elaborat una infografia i un vídeo animat on s’ensenya a la població en general a triar les mascaretes de tela que més protegeixen enfront de la COVID-19, a l’espera de la regulació oficial anunciada per part del Ministeri de Consum per a normalitzar la comercialització d’aquesta mena de màscares.

En concret, els infermers recomanen no adquirir aquelles que aguantin menys de cinc rentades, composició, període i temps recomanat d’ús mai major a quatre hores seguides o intermitents.

Segons expliquen, el primer que cal tenir en compte és que aquest tipus de màscares no són productes sanitaris ni equips de protecció individual (EPI). “Això significa que aquests productes no estan recomanats per a ser utilitzats en l’àmbit sanitari i sense guardar distància de seguretat amb altres persones”, assenyalen.

Així, ressalten que el primer que cal tenir en compte per a adquirir una màscara de tela és analitzar la fitxa tècnica del producte, que ha d’especificar: que compleix la normativa UNE-EN 0065 (o l’homòloga europea -CWA17553-), és a dir, que té una filtració major o igual a 90 de dins fora, que està homologada, testada i fabricada segons estàndard.

A més, en la fitxa de producte s’han de trobar les recomanacions de rentada del fabricant i el nombre de rentades recomanades. També destaquen la importància que en ella s’especifiqui l’eficàcia de filtració i la respirabilidad. Tenint en compte el seu compliment els estàndards de fabricació, l’Organització Col·legial d’Infermeria les ha classificat en funció de si el seu ús està recomanat, les que podrien usar-se de manera ocasional i les que no recomana el seu ús en cap cas. Les recomanades, és clar, són aquelles que estan homologades, compleixen la normativa i estan testades.

Les que podrien usar-se de manera ocasional són aquelles que són d’elaboració casolana, però s’han utilitzat els materials autoritzats pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. “És cert que no estan ni homologades, ni testades i no compleixen la normativa, però sí que compten amb els materials adequats per a protegir-nos”, argumenten.

No obstant això, insisteixen que les que no han d’usar-se en cap cas són “les casolanes que no emprin els materials recomanats ni les que es venen en establiments comercials, però no compleixen la normativa”.

D’altra banda, el president dels infermers, Florentino Pérez Raya, comenta que “no sols és important conèixer bé les característiques del producte perquè ens protegeixi”. Hem de saber com utilitzar-ho correctament, mai oblidar realitzar una correcta higiene de mans abans i després de manipular-ho i saber guardar-les de manera correcta perquè no es contaminin amb agents externs”, puntualitza.

En aquest sentit, recomanen cercar sistemes i recordatoris per enrrecordar-se de canviar-les aproximadament a les quatre hores d’ús i per a saber si toca rentar-les o tirar-les. “Una alarma en el mòbil i una anotació en la nostra agenda personal pot ser un bon sistema per a recordar que ja s’ha complert el temps d’usabilitat de la nostra màscara”, explica el president dels infermers. També és important portar el compte de les rentades.

A més, proposen una sèrie de solucions per a evitar que es contaminin: guardar-les en bosses transpirables entre ús i ús, portar dues bosses per a guardar en una les brutes i en unes altres les netes, no utilitzar cordons sense funda per a penjar-les i manipular-les sempre des de les gomes o tires. Des de l’Organització Col·legial d’Infermeria també es recomana a la població portar sempre una màscara de recanvi. “Sempre se’ns pot mullar, trencar o perdre”, postil·la Pérez Raya.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

L’operació de rescat del formatge menorquí ha costat 200

Durant la pandèmia, van deixar de vendre un 70% de la seva producció

La nova edició d’Innovem afronta la sensació de trobar-se a la intempèrie

Un dels exemples és Menorca Makers, una empresa creada per ajudar el personal sanitari a protegir-se davant la Covid

Creix un 6% el nombre d’alumnes de Menorca matriculats a la UNED

Per cobrir aquest increment, la Universitat ha contractat 1 tutor més, i ja en són 11

Cau la taxa de criminalitat a les Illes

Feia 10 anys que no teníem una taxa tan baixa