X

Les mentides i els enganys més virals del 10N

Perfils falsos, fotomuntatges, dades i declaracions inventades a les xarxes socials

10/11/2019

Les mentides i els enganys més virals del 10N

EFE/Ballesteros.

Perfils falsos, fotomuntatges, dades i declaracions inventades. Els candidats i les votacions estan sent objecte d’enganys i desinformacions que han intentat incidir a la campanya del 10N i continuen circulant a les xarxes socials, Whatsapp i blogs durant la jornada electoral.

Les paperetes encapçades per “Novembre 19” són invàlides

Ha estat un dels missatges falsos més difosos durant la campanya: les paperetes encapçalades per la llegenda “eleccions generals novembre 19” no són vàlides. Fins i tot alguns perfils de Vox avisaven que si un elector les emprava, el seu vot seria “nul”.

Però aquestes paperetes són “perfectament vàlides”, va puntualitzar la Junta Electoral Central (JEC) dimecres passat després de constatar que una sèrie de cadenes de Whatsapp estava qüestionant la seva validesa.

Els votants es trobaran aquest diumenge als col·legis electorals amb paperetes que van encapçalades amb les paraules “novembre 2019” o amb “novembre 19”, en funció de la província on es trobin. I ambdues es podran usar perfectament a les urnes durant el dia d’avui, segons fonts del Ministeri d’Interior.

Les juntes electorals provincials han homologat aquest encapçalament en aplicació de l’article 70 de la Llei orgànica del Règim Electoral General (LOREG), segons la JEC.

Tres paperetes dins el mateix sobre perquè guanyi la dreta

Circulen missatges a les xarxes que conviden els votants de la dreta que no volen arriscar-se a perdre vots a ficar tres paperetes (una de PP, una altra de Cs i una més de Vox) al sobre per al Congrés dels Diputats.

“No ens la volem jugar”, diuen alguns usuaris de Twitter. “Demà recorda posar les paperetes de Cs+PP+Vox dins el mateix sobre, si vols que el dilluns es formi govern amb aquests tres partits, sense haver de negociar!”, apunta un altre.

L’elector que faci cas d’aquests consells falsos emetrà un vot nul, com estableix la pròpia Loreg a l’article 96: “És nul el vot emès dins un sobre o una papereta diferent del model oficial, així com l’emès en papereta sense sobre o en un sobre que contengui més d’una papereta de diferent candidatura”.

Posar més d’una papereta dins un mateix sobre només computa com a vot vàlid quan totes són de la mateixa candidatura.

Respecte als qui animen a escriure “ViscaEspanya!” a les paperetes de Vox, la llei també adverteix que seran nuls els vots emesos a les paperetes “a les quals s’hagi introduït qualsevol tipus de llegenda o d’expressió”.

Casado, fotografiat amb una bandera franquista

Una fotografia del líder del PP, Pablo Casado, sostenint la bandera preconstitucional i pujat al capó d’un cotxe està circulant per xarxes socials i blogs, que acusen el candidat del PP de “reivindicar el Franquisme sense complexos”. Missatges com “només per aquesta imatge l’haurien d’imputar pels mateixos delictes que Jordi Cuixart i Jordi Sánchez” acompanyen la imatge.

En realitat es tracta d’un fotomuntatge: a la fotografia original, que va ser presa durant les primàries del PP el 2018 i publicada a Twitter pel llavors senador del PP Ignacio Cosidó, Casado sosté una bandera constitucional.

Sánchez “condemna” la Junta Electoral Central

El compte de Twitter @sanchezcasrejon, que parodia Pedro Sánchez (el seu compte real és @sanchezcastejon), va publicar un tuit que deia condemnar “fermament” la Junta Electoral Central per l’expedient obert al candidat socialista el passat 30 d’octubre per concedir una entrevista a la Sexta a La Moncloa en què va realitzar manifestacions “electoralistes”.

“Condemno fermament la Junta Electoral Central per expedientar la meva persona. El meu equip prendrà les mesures oportunes per fer prevaler el meu honor i glòria malgrat les mentides difoses que des de l’extrema ultra dreta s’han llançat”, diu el missatge, que compta ja amb gairebé 500 retuits i més de 1.300 “m’agrada”.

Aquest tuit, per tant, no va ser publicat per Pedro Sánchez, sinó per un compte humorístic que imita la seva foto de perfil, encapçalat i nom. Malgrat que el propi compte fals adverteix a la biografia i el nom són una paròdia, molts usuaris estan compartint el tuit com si fos una publicació real del candidat socialista.

10/11/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris