X

Les noves mesures anti COVID-19 podrien encarir els bitllets

IATA adverteix que els preus dels bitllets pujaran un 50% si s’obliga a reduir l’aforament dels avions

28/04/2020

Les noves mesures anti COVID-19 podrien encarir els bitllets

Les companyies aèries adverteixen que si se’ls obliga a reduir la capacitat dels avions per respectar una distància de seguretat mínima per la COVID-19, inevitablement els preus augmentaran. Alguns experts també avisen que les companyies de baix cost no podrien sobreviure perquè el seu model de negoci està basat en ocupacions molt altes de les aeronaus.

Governs i autoritats d’aviació de tot el món estan analitzant quines mesures de seguretat sanitària s’hauran de prendre per poder reactivar el trànsit aeri paralitzat actualment. Una d’elles és obligar a una distància mínima de seguretat entre passatgers, la qual cosa pot voler dir obligar a deixar seients lliures entre els passatgers.

Alexandre Juniac, president de l’associació internacional de línies aèries IATA, ha advertit que “si s’imposa la distància social als avions, els viatges barats s’acabaran”. Juniac calcula que almanco un terç dels seients dels avions de curta i mitja distància quedarien inutilitzats i que això provocaria un encariment dels preus dels bitllets d’un 50% aproximadament.

La reducció de l’aforament, una sentència de mort per a les “low cost”

Directius de diverses companyies aèries consideren que si es redueix l’aforament dels avions, hi haurà rutes que deixaran de ser rendibles, la qual cosa empitjorarà la connectivitat. Alguns experts consideren que podria ser una sentència de mort per a les companyies “low cost”, que basen el seu negoci en tenir una ocupació mínima del 70% i que han ajustat al màxim l’espai a les seves aeronaus.

El conseller delegat del grup Ryanair, Michael O’Leary, ha titllat d’ “idiota” la idea de deixar lliures les places centrals dels avions. “O el govern pagar pel seient central”, ha declarat el polèmic O’Leary, “o no volam”.

Altres mesures de prevenció de la pandèmia que s’estan analitzant per respectar el distanciament és la instal·lació de pantalles divisòries als laterals dels seients o el canvi de la disposició de les butaques, seguint un disseny en ‘S’. Mesures totes elles que s’afegeixen als controls de temperatura a tots els passatgers als aeroports o la utilització de mascaretes dins els avions.

El que el sector aeri té clar és que volar no tornarà a ser igual quan comenci la desescalada. Molts ho comparen amb l’increment dels controls de seguretat que van provocar els atemptats de l’11 de setembre de 2001. Però en aquest cas, s’afegeix el risc de fallida de moltes companyies, enmig d’una crisi sense precedents.


Les aerolínies proposen la creació de ‘zones estèrils’ als aeroports
Més de 6.000 empreses de les Illes reben la notificació favorable dels ERTOS

28/04/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris