societat

Les plantes d’asfalt d’es Coll de sa Grava, a Montuïri, tripliquen els nivells permesos de partícules contaminants

Sense poder-se regularitzar, tenen l'ultimàtum de tancar o canviar la maquinària obsoleta

Les+plantes+d%27asfalt+d%27es+Coll+de+sa+Grava%2C+a+Montu%C3%AFri%2C+tripliquen+els+nivells+permesos+de+part%C3%ADcules+contaminants

Des del 2015, les dues plantes d’aglomerat asfàltic, establiments de benefici de la pedrera d’es Coll de sa Grava de Montuïri, incompleixen reiteradament els valors límit d’emissions de partícules menys 10 micres del Servei d’Atmosfera del Govern Balear. Durant les campanyes específiques de mesurament que ha dut a terme l’Organisme de Control Acreditat, deixen palès que els dos forns assecadors superen el màxim permès de 300 µg/m3 micrograms per metre cúbic. De mitjana arriben als 870, amb puntes que en alguns casos superen els 2.000 µg/m3. Les mostres presses indiquen que s’escapa un excés de betum.

L’empresa que les explota és externa a l’explotador de la pedrera. Com a solució, ha proposat connectar-se abans del juny al ramal de gas natural del gasoducte que passa per la carretera Palma – Manacor. Una sol·licitud que ja està en exposició pública, per veure si a banda de Redexis Gas, alguna altra empresa està interessada a dur a terme el projecte. Els tècnics asseguren però, que l’excedent de partícules no minvaran per no cremar-hi fuel. En canvi, amb el gas sí que baixaran els nivells de monòxid de carboni que també superen.

Per posar fi a la situació que fa un lustre que persisteix, els propietaris de les plantes d’asfalt tenen l’ultimàtum de tancar o dur-hi a terme una forta inversió per canviar la tecnologia que ha quedat obsoleta, i tramitar una nova avaluació d’impacte ambiental ordinària.

Vistiplau a la pedrera

Per resolució del Servei de Mines, els dos establiments de benefici que no han aconseguit el vistiplau de Medi Ambient, són a tots els efectes responsabilitat de la pedrera CANTERA GRAVILLA SANT MIQUEL S.A i no se poden tramitar per separat. Resulta però, que tot i els condicionants, la pedrera amb autorització minera des del 1955, sí que ha aconseguit regularitzar-se com li exigeix la Llei de Mines.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Miguel di Mafii 08/03/2020

    Se escapa betún , jajajaja betún, por qué no contrastáis las noticias jajajaja se escapa betun

  2. Miquel Angel 08/03/2020

    Tota sa noticia es un caramull de mentides, sa millor es que s’escapa es betum. Si jo estic el lloc del responsable de s’empresa, sa denuncia per calumnies no la lleva ningú. Però no es nou això a IB3.

Cercador |


més contingut relacionat

Bussos del Club Nàutic Ciutadella inspeccionen el ‘Francisquita’, que naufragà fa set dècades a Punta Nati

Juntament amb el 'Malakoff' i el 'Santa Clara', un dels vaixells amb més història que romanen submergits en el litoral...

El Consell de Menorca manté la proposta d’amnistia per als hortals il·legals que superen els 90m2

L'Associació d'Hortals de Menorca demana que es paralitzin els més de mil expedients oberts a propietaris

Concentració a Palma contra la inhabilitació de Quim Torra

Una trentena de persones han mostrat el seu rebuig

Comencen les tasques d’excavació a la finca de Salma, al coll d’Artà

Les tasques, incloses dins el segon pla de fosses del Govern, s'allargaran fins aquest divendres