X

Les pluges a Balears superen els seus valors normals i dupliquen els de fa 10 anys

Des del passat 1 d'octubre fins al 23 de novembre han aconseguit un valor pròxim al doble de la mitjana del període 1981-2010

28/11/2021

Les pluges a Balears superen els seus valors normals i dupliquen els de fa 10 anys

Porreres. /Imatge de "El Temps"

Les pluges acumulades a les Pitiüses, Menorca i el nord de Mallorca des del passat 1 d’octubre fins al 23 de novembre han aconseguit un valor pròxim al doble de la mitjana del període 1981-2010, segons informa l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). En les darreres setmanes s’han arribat a acumular fins a 500 litres per metre quadrat i els torrents de les Illes han anat més plens que mai.

Una situació que contrasta amb la d’aquest estiu, quan la Conselleria d’Agricultura va haver d’aprovar la resolució de sequera meteorològica a l’àmbit agrari per mor de la disminució de les precipitacions durant els mesos de setembre de 2020 a març de 2021.

En canvi, en el conjunt d’Espanya s’han registrat 92 litres per metre quadrat, la qual cosa suposa entorn d’un 32% menys que el valor normal per a aquest període, que són 135 litres per metre quadrat. Així, entre el 17 i el 23 de novembre les precipitacions van afectar la major part del territori excepte a la meitat sud de Galícia i a les illes Canàries més orientals. A la meitat est peninsular es van superar els 10 litres per metre quadrat, a la cornisa cantàbrica, a Castella i Lleó i al sud-oest d’Andalusia.

Les quantitats acumulades es troben per sota dels seus valors normals a gran part de la península i  a les illes Canàries. Per contra, al sud-est d’Extremadura, a la meitat est de Castella-la Manxa, a punts d’Aragó i al llevant i a les Balears, les precipitacions superen els valors normals.

Gràfic de pluges acumulades a Espanya entre l’1 d’octubre i el 23 de novembre de 2021./ (Font: AEMET)

LES CONSEQÜÈNCIES DE LES PLUGES: 

Les Balears sofreixen en general períodes freqüents de sequera. Per aquest motiu les persones vinculades al camp i a la ramaderia de les Illes veuen amb bons ulls les pluges de les darreres setmanes. Sobretot perquè els embassaments es tornen a omplir i perquè carreguen d’aigua els aqüífers d’on beuen els pous que s’utilitzen per regar. Segons EMAYA, Cúber i el Gorg Blau es troben conjuntament per damunt del 70 per cent de la seva capacitat.

El Govern de les Illes Balears du a terme accions concretes per enfrontar els efectes de la variabilitat climàtic, com la millora del coneixement sobre la maduració de vinyes o de la variació de les dates de floració de l’ametller. També s’investiguen varietats resistents als fongs i es col·labora amb la Universitat de les Illes Balears per a fer investigacions.

Segons un estudi de vulnerabilitat i de risc climàtic publicat per Factor CO2 i impulsat pel Goib, el canvi climàtic promou esdeveniments extrems en la meteorologia com les conegudes onades de calor, els vendavals, les inundacions costaneres i les pluges intenses, com les que s’han registrat aquesta tardor. Els efectes d’aquestes intenses precipitacions en l’agricultura són la destrucció del territori agrícola i ramader, la morbimortalitat del bestiar, els danys accentuats en cas d’aparició de calamarsa i pedra i problemes de terbolesa en entorns aquàtics, que empitjoren la biodiversitat i el medi en el qual cohabita la fauna marina.

Per fer front als fenòmens de pluja i sequera, que generen periòdicament danys al sector, existeixen uns protocols de prevenció i de resposta. Entre ells, el Pla Forestal de les Illes Balears, que fa referència als efectes de les pluges torrencials sobre el terreny. Registra la informació relativa al terreny forestal, els esdeveniments climàtics i els seus efectes sobre les superfícies forestals.

D’altra banda, les inundacions representen un risc natural considerable per al territori balear, amb episodis torrencials freqüents en els mesos de tardor provocats per pluges intenses concentrades en períodes de temps molt curts, que afavoreixen el vessament davant la infiltració, la qual cosa pot originar pèrdues notables de sòl perquè generen fenòmens erosius i afavoreixen els processos de desertificació. Les inundacions perjudiquen sobretot els camps de ferratges.


Les pluges de novembre permeten que s’Albufera des Grau desguassi aigua a la mar per primer cop des de l’estiu
Les pluges dels darrers dies beneficiaran conreus com l’ametla o la garrova

28/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris