Rescaten una família atrapada per la crescuda d’un torrent en el Galatzó
L'acumulació d'aigua ha provocat que s'activin molts de torrents, com el de Santa Ponça, el de Bunyola i en general els que neixen de la part oest de la Serra
Ara mateix, hi ha 95.000 persones en llista d'espera i, de mitjana, la demora per a consultes és de gairebé tres mesos i de quatre per a operacions
Més de 95.000 persones estan en llista d’espera a la sanitat pública a les Illes Balears. La majoria, gairebé 80.000, esperen per a una consulta amb l’especialista i 15.000, per a una intervenció quirúrgica. La demora mitjana per a consultes és de gairebé tres mesos i de quatre mesos per a operacions. Les llistes d’espera a la sanitat pública, de fet, són un dels grans reptes de la Conselleria de Salut. I també és el principal motiu per presentar reclamacions.
El 36% de les queixes que ha rebut enguany la defensora dels usuaris del Sistema Sanitari Públic són precisament per demores a la sanitat pública. De fet, s’han duplicat en quatre anys: de les 49 queixes el 2019 a les 91 d’enguany. Són dades de la defensora dels usuaris del Sistema Sanitari Públic, on gairebé quatre de cada deu reclamacions són per llistes d’espera a la sanitat pública. “És el tema estrella”, confirma la defensora dels usuaris del Sistema Sanitari Públic, Micaela Llull, qui assegura que a l’Oficina que lidera arriben reclamacions d’esperes que poden ser d’un any.
Derivar pacients a centres privats és una fórmula per descongestionar les llistes d’espera. En una recomanació, però, la defensora alerta sobre l’acreditació d’aquests centres. “Han de tenir la mateixa acreditació de qualitat que té un hospital públic per evitar situacions de desigualtat”, explica Llull.
També preocupa l’atenció sanitària: enguany l’Oficina ha tramitat una vuitantena de reclamacions relacionades amb el tracte rebut. “Són desacords amb l’atenció que s’ha donat, amb les actituds mèdiques o amb l’organització del servei”, detalla Llull, qui subratlla la necessitat d’humanitzar l’atenció sanitària.
La defensora reivindica la qualitat del sistema públic de salut i dels seus professionals. També la necessitat de continuar millorant-lo des de l’Oficina. “És una figura entre els usuaris i l’administració i és necessària per a la defensa dels drets dels usuaris”, expressa Llull, qui llança una bala a favor que els usuaris es responsabilitzin dels serveis públics animant a reclamar perquè, diu, és una manera de millorar el sistema públic.
L’Oficina de la Defensora dels Usuaris del Sistema Sanitari Públic és un òrgan independent i autònom que tramita les reclamacions que no es responen des dels centres sanitaris i emet recomanacions que, tot i no ser vinculants, són necessàries per millorar el sistema. “Una queixa pot resoldre diferents situacions: moltes persones tenen el mateix problema, però no arriben aquí. Per això, una queixa pot solucionar moltes situacions, especialment de persones vulnerables, que són les que no posaran una reclamació, però sí que es poden beneficiar de la millora del sistema”, expressa Llull, qui assegura que escoltar és una manera de participació, i que “en un país democràtic és absolutament necessari donar veu a les persones”.
L'acumulació d'aigua ha provocat que s'activin molts de torrents, com el de Santa Ponça, el de Bunyola i en general els que neixen de la part oest de la Serra
És mal de predir on plourà exactament, amb quina força i quantitat, però el que està clar és: extremar la precaució, seguir els canals oficials i sobretot evitar les zones inundables
Una família afectada: la mare ha mort; el pare i el fill de 15 anys en estat greu
També hi ha diverses línies del TIB a Mallorca que han anul·lat el servei temporalment en alguns trams