X

Les reserves hídriques de les Balears se situen al 53% a l’abril

Tot l'arxipèlag es troba en situació de prealerta

12/05/2024

Les reserves hídriques de les Balears se situen al 53%25 a l’abril

33

Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen al 53% el mes d’abril, una xifra que mostra una baixada d’un 2% respecte del mes anterior, malgrat que encara no s’hagi vist reflectit en els aqüífers el benefici de les darreres pluges esdevingudes en l’arxipèlag. En comparació amb l’any passat, les reserves se situen 9 punts percentuals per sota, la qual cosa reflecteix una necessitat de vigilància contínua.

Durant el mes d’abril, la majoria de les Unitats de Demanda (UD) van registrar disminucions, a excepció de Formentera, que va experimentar un increment en les seves reserves. Per illes, Mallorca va sofrir una reducció del 57% al 55%, Menorca va passar del 54% al 52% i Eivissa del 39% al 37%.

Totes les UD, incloses Menorca, Artà, Manacor-Felanitx, Migjorn, és Pla, Palma-Alcúdia, Tramuntana Nord, Tramuntana Sud, Eivissa i Formentera, es troben en un escenari de prealerta.

Quant a les precipitacions, abril va ser un mes significativament humit a les illes, amb una mitjana de 43,0 litres per metre quadrat (l/m²), superant la mitjana històrica de 39,9 l/m².

Les precipitacions per illa van mostrar variacions interessants: a Mallorca es va registrar una quantitat menor que la mitjana històrica, amb 37,4 l/m² enfront de 42,6 l/m²; en canvi, Menorca va experimentar un mes més humit amb 48,9 l/m², comparat amb 34,8 l/m² de la seva mitjana històrica. Eivissa i Formentera, per part seva, van tenir mesos molt humits amb 72,5 l/m² i 51,6 l/m² respectivament, superant àmpliament les seves mitjanes històriques de 31,4 l/m² i 21,0 l/m².

L’anàlisi interanual de les precipitacions mostra que les Balears va aconseguir un 84% de la mitjana esperada, amb Mallorca aconseguint un 85%, Menorca un 84%, i les Pitiüses (Eivissa i Formentera) un 72%.

Abril també va ser un mes molt càlid a les illes Balears, amb una temperatura mitjana de 15,3 °C, la qual cosa representa una anomalia de 0,8 °C per sobre de l’habitual. Amb el 100% del territori en situació de prealerta i sense canvis d’escenari previstos a curt termini, és crucial mantenir una gestió prudent i proactiva dels recursos hídrics per a adaptar-se a aquestes variacions climàtiques i assegurar la sostenibilitat a llarg termini.

12/05/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT