X

Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen en el 51%

La unitat de demanda Tramuntana Nord entra en escenari de prealerta, fet que implica prendre mesures de gestió de l'aigua

09/08/2019

Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen en el 51%25

18

Només queden la meitat dels recursos hídrics disponibles a les Illes Balears. Segons les darreres dades que el govern ha avançat a IB3 Ràdio, les reserves hídriques es troben en aquests moments al 51% de la seva capacitat. Són 6 punts menys que al mateix mes de l´any passat quan les reserves d’aigua estaven al 57 per cent. Amb tot, la unitat de demanda Tramuntana Nord entra en escenari de prealerta, fet que implica prendre mesures de gestió de l’aigua als municipis d’aquesta zona, com Pollença o Escorca.

Les reserves hídriques de Balears es troben també en una situació pitjor respecte al mes passat, ja que han caigut quatre punts. Així, se situen a la meitat de la seva capacitat al mes de juliol. La situació de prealerta per sequera s’activa quan fa tres mesos que l’índex de sequera d’una zona és de prealerta. Amb això, la zona Tramuntana Nord ja ha entrat oficialment en situació de prealerta. En vista de la sequera d’aquest estiu, la resta d’unitats de demanda també ho podrien fer a partir de setembre.

A més, explica Garau, els establiments turístics han d’informar els seus clients sobre aquest escenari i demanar que estalviïn aigua. La sequera i, en conseqüència, la manca d’aigua és un problema que es repeteix, de forma més o menys accentuada, cada estiu a les Illes. Per això, els experts expliquen que s’han de prendre mesures estructurals i no hora per hora. Antoni Rodríguez, doctor en geologia i professor de la UIB, explica que, per començar, les dessaladores s’haurien d’usar tot l’any.

Altres mesures que s’haurien de posar en pràctica, explica Rodríguez, són l’ús dels aljubs o regar els conreus amb aigua depurada.

Són mesures d’estalvi d’aigua que, tant la població local com els turistes que arriben a les illes haurien de posar en pràctica per fer front a la sequera. Una situació que de cada cop és més accentuada pel canvi climàtic. Precisament, en aquest mateix sentit, segons el New York Times, la ONU inclou les Balears dins de les zones d’alt risc hídric en el darrer informe que ha presentat. Un fet que de cada cop s’accentua més pel canvi climàtic.

09/08/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT