X

Les restes de Francisco Solano Vera, víctima del penal franquista de Formentera, ja són a Cartagena amb els seus familiars

És la primera víctima exhumada al cementeri de Sant Francesc que s'ha identificat

25/02/2023

Les restes de Francisco Solano Vera, víctima del penal franquista de Formentera, ja són a Cartagena amb els seus familiars

9

Les restes de Francisco Solano Vera, víctima del penal franquista de Formentera, reposen a Cartagena des d’aquest dissabte migdia. El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears, Jesús Jurado i el director general de Memòria Democràtica, Marc Andreu Herrera, han entregat les restes als familiars en un acte emotiu al cementeri Sant Antoni Abat de Cartagena. És la primera vegada que aquesta institució lliura les restes d’una víctima del franquisme fora de la comunitat autònoma. A més, ell és la primera víctima exhumada al cementeri de Sant Francesc identificada.

“Francisco Solano Vera va complir presó de manera injusta a mans d’un règim cruel, que el va matar de fam i malaltia en un penal que va ser un infern; ara arriba una mica de reparació per a aquest dolor i aquesta injustícia, tant per a la seva família com per a la seva memòria”, ha destacat Jurado.

Francisco Solano Vera era forner i estava casat amb Dolores Fernández, amb la qual tenia sis fills. Va morir el 7 de juliol de 1942 als 39 anys, per caquèxia i tuberculosi pulmonar. És una de les 58 víctimes mortals documentades que varen morir a la colònia militar franquista de la Savina, a Formentera, entre 1940 i 1942, a causa del desproveïment d’aliments i l’absència de condicions higienicosanitàries al penal. La majoria de víctimes eren extremenyes i murcianes, però també n’hi havia de madrilenyes, catalanes, canàries, valencianes i balears.

Les restes varen ser recuperades l’abril de l’any passat durant la primera fase d’exhumacions i excavacions del cementeri de Formentera en el marc del Tercer Pla de Fosses (2021-2022). Es varen localitzar a la sepultura 10 de la fila 6, al pati 2 del cementeri de Sant Francesc Xavier. El laboratori BIOMICs de la Universitat del País Basc (Vitòria-Gasteiz) va dur a terme la identificació biològica mitjançant la comparació genètica de les mostres donades per dues filles de la víctima i les mostres òssies procedents de l’exhumació en el cementeri.

25/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT