Les+xifres+d%26apos%3Bun+estiu+de+vagues+a%C3%A8ries%3A+un+de+cada+tres+viatgers+de+l%26apos%3Baeroport+de+Palma+ha+patit+incid%C3%A8ncies+i+Consubal+gestiona+m%C3%A9s+reclamacions+que+mai

Més de 50.000 passatgers s'han vist afectats per cancel·lacions i 1'8 milions per retards

Les xifres d’un estiu de vagues aèries: un de cada tres viatgers de l’aeroport de Palma ha patit incidències i Consubal gestiona més reclamacions que mai

Un de cada tres viatgers que ha passat per Son Sant Joan aquest estiu ha patit qualque tipus d’incidència en el seu vol. I és que l’aeroport de Palma és el més afectat de tot el país per les vagues d’aquesta temporada. En total, més de 50.000 passatgers han patit cancel·lacions dels seus trajectes i gairebé d’1’8 milions han tengut retards. L’aeroport d’Eivissa és el cinquè amb més afectació de l’Estat i el de Menorca es troba a la desena posicióConsubal, l’Organització de Consumidors i Usuaris, assegura que ha rebut més reclamacions que mai i ha doblat les xifres del 2019.

El 35% dels passatgers de l’aeroport de Palma ha tengut un retard de més de 15 minuts

Dels 32 milions de viatgers que han passat pels aeroports d’Espanya, més de vuit milions han patit cancel·lacions o retards. Són dades de l’empresa AirHelp, que ajuda els afectats a reclamar els seus drets. El de Barcelona és l’aeroport més afectat del país per les cancel·lacions, amb 60.000 suspensions de vols, i el segueix Son Sant Joan, amb 50.000 cancel·lacions. A més de les cancel·lacions, l’aeròdrom de Palma és el que més afectació de passatgers ha provocat per mor dels retards: hi ha hagut gairebé 1’8 milions d’incidències, és a dir, el 35% dels passatgers ha patit una demora de més de 15 minuts. A més, els altres dos aeroports de les illes també estan inclosos en el ‘Top 10’ dels més afectats de l’Estat: Es Codolar és el cinquè amb més incidències, amb 13.500 suspensions d’operacions, i el de Maó es troba en desena posició, amb poc més de 6.000.

Consubal gestiona en juliol i agost les reclamacions que sol rebre durant tot un any

Aquestes xifres es tradueixen en moltes reclamacions. L’Associació Espanyola de Consumidors assegura que les vagues de companyies aèries suposen el 59% de les demandes que han rebut aquest estiu. En el cas de Balears, Consubal destaca que en juliol i agost han tramitat totes les reclamacions que solen gestionar durant tot l’any.

El president de l’Organització de Consumidors i Usuaris de les illes, Alfonso Rodríguez, lamenta que enguany ha estat una temporada de rècords. I no precisament rècords positius, sinó tot el contrari: hi ha hagut més vols que mai, però també més incidències que mai. Durant els mesos de juliol i agost han tramitat més de 250 reclamacions: això és el doble que el 2019. I és que, lamenta Rodríguez, mai no havien coincidit tres vagues alhora i, enguany, han protestat simultàniament EasyJetRynair i Iberia Express durant tota la temporada alta.

Mesos d’espera per aconseguir indemnitzacions

Una situació que ha generat una allau de reclamacions que no sempre es poden resoldre ràpidament. El president de Consubal explica que en la majoria de casos, han de remetre les queixes a l’Agència Estatal de Seguretat Aèria perquè dicti un informe d’obligat compliment a la companyia. Tot i això, en molts casos no s’aconsegueix la indemnització fins que passen mesos.

Aquest estiu només Consubal, que contempla una part molt petita dels afectats, està gestionant més de 12.000 euros en compensacions. L’organització critica que la Direcció General de Consum del Govern no hagi estat present en un estiu tan complicat com aquest. Recorda que els ciutadans de les illes depenen del transport aeri per entrar i sortir de la comunitat i no entén per què no s’ajuda els afectats des de les institucions.

Cal recordar que els passatgers afectats per una cancel·lació o retard de tres o més hores tenen dret a un transport alternatiu i a una compensació.