món

L’Eurogrup mobilitza 540.000 milions en préstecs, però deixa de banda el debat sobre els eurobons

L'únic requisit és que aquests préstecs es destinin a finançar despeses sanitaris relacionades amb el Covid-19

Europapress


Els ministres d’Economia i Finances de l’eurozona (Eurogrup) han aconseguit aquest dijous un acord per mobilitzar 540.000 milions d’euros en préstecs i posar en marxa a mig termini un pla de recuperació que rellanci l’economia una vegada superada l’emergència sanitària, però sense esmentar els eurobons que reclamen Espanya, França o Itàlia.

Així, el pla europeu de rescat (MEDE) donarà fins a 240.000 milions en línies de crèdit als Estats membres, el Banc Europeu d’Inversions (BEI) mobilitzarà 200.000 milions en préstecs per a empreses i el pla contra la desocupació proposada por la Comissió Europea posarà a la disposició dels governs europeus 100.000 milions més.

L’Eurogrup ha aconseguit aquest acord sobre la base d’un document previ pactat entre França, Alemanya, Espanya, Itàlia i Països Baixos després d’hores de contactes per resoldre les diferències sobre les condicions que estaran vinculades a l’accés als préstecs del pla europeu de rescat.

la Haia exigia que aquests plans estiguessin vinculats a l’adopció de reformes estructurals per corregir els desequilibris de dèficit i deute una vegada superada l’emergència sanitària. El text acordat pels ministres estableix finalment que l’únic requisit serà que aquests préstecs es destinin a finançar despeses sanitaris relacionades amb el Covid-19.

Quant al pla de recuperació, el document no fa referència a l’emissió de deute conjunt amb què Espanya, França o Itàlia volien alimentar-lo i diu que correspon als caps d’Estat i de Govern acordar qüestions com les seves fonts de finançament.

Sobre aquest assumpte, la vicepresidenta d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha dit que es tracta d’un “bon acord” i ha assegurat que el Govern continuarà treballant “en mecanismes comuns de finançament per a la recuperació econòmica”.

No obstant això, el ministre holandès, Wopke Hoekstra, ha garantit que el seu país continuarà rebutjant els eurobons en el futur. “Creiem que aquest concepte no ajudarà Europa o als Països Baixos a llarg termini”, ha sentenciat, i ha destacat que el pacte “és un símbol poderós i sensible de la solidaritat europea”.

També ha celebrat l’acord el ministre francès de Finances, Bruno Le Maire, que l’ha qualificat d'”excel·lent” i ha destacat que amb aquest pacte “Europa es mostra a l’altura de la gravetat de la crisi”.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Xile, a punt del col·lapse sanitari pel coronavirus

La demanda de llits i de màquines respiradores està sotmetent els hospitals a un gran estrès, especialment a la capital, Santiago

L’estat de Beni, a Bolívia, improvisa tombes per enterrar els morts per coronavirus

Han mort 65 persones a la zona mentre que en el conjunt del país 250 bolivians han perdut la vida...

Itàlia manté la tendència a la baixa de víctimes mortals per Coronavirus

Organització Mundial de la Salut ha anunciat la suspensió temporal dels assajos amb hidroxicloroquina en pacients del COVID-19

Reclamen la dimissió d’un assessor de Boris Johnson per trencar les regles de bloqueig pel coronavirus

Dominic Cummings va conduir 400 quilòmetres cap al nord d'Anglaterra mentre ell i la seva dona havien de romandre aïllats...