L'únic requisit és que aquests préstecs es destinin a finançar despeses sanitaris relacionades amb el Covid-19
Europapress
16Els ministres d’Economia i Finances de l’eurozona (Eurogrup) han aconseguit aquest dijous un acord per mobilitzar 540.000 milions d’euros en préstecs i posar en marxa a mig termini un pla de recuperació que rellanci l’economia una vegada superada l’emergència sanitària, però sense esmentar els eurobons que reclamen Espanya, França o Itàlia.
Així, el pla europeu de rescat (MEDE) donarà fins a 240.000 milions en línies de crèdit als Estats membres, el Banc Europeu d’Inversions (BEI) mobilitzarà 200.000 milions en préstecs per a empreses i el pla contra la desocupació proposada por la Comissió Europea posarà a la disposició dels governs europeus 100.000 milions més.
L’Eurogrup ha aconseguit aquest acord sobre la base d’un document previ pactat entre França, Alemanya, Espanya, Itàlia i Països Baixos després d’hores de contactes per resoldre les diferències sobre les condicions que estaran vinculades a l’accés als préstecs del pla europeu de rescat.
la Haia exigia que aquests plans estiguessin vinculats a l’adopció de reformes estructurals per corregir els desequilibris de dèficit i deute una vegada superada l’emergència sanitària. El text acordat pels ministres estableix finalment que l’únic requisit serà que aquests préstecs es destinin a finançar despeses sanitaris relacionades amb el Covid-19.
Quant al pla de recuperació, el document no fa referència a l’emissió de deute conjunt amb què Espanya, França o Itàlia volien alimentar-lo i diu que correspon als caps d’Estat i de Govern acordar qüestions com les seves fonts de finançament.
Sobre aquest assumpte, la vicepresidenta d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha dit que es tracta d’un “bon acord” i ha assegurat que el Govern continuarà treballant “en mecanismes comuns de finançament per a la recuperació econòmica”.
No obstant això, el ministre holandès, Wopke Hoekstra, ha garantit que el seu país continuarà rebutjant els eurobons en el futur. “Creiem que aquest concepte no ajudarà Europa o als Països Baixos a llarg termini”, ha sentenciat, i ha destacat que el pacte “és un símbol poderós i sensible de la solidaritat europea”.
També ha celebrat l’acord el ministre francès de Finances, Bruno Le Maire, que l’ha qualificat d'”excel·lent” i ha destacat que amb aquest pacte “Europa es mostra a l’altura de la gravetat de la crisi”.
També ha explicat que des de la Conselleria que dirigeix ja tramita diversos expedients per incompliments greus
Fou una de les figures importants d'aquell incipient Canal 4