X

L’FMI millora les previsions de creixement de la zona euro però empitjora les d’Espanya

Tot i això, l'espanyol continua sent el país europeu que més creix

31/01/2023

L’FMI millora les previsions de creixement de la zona euro però empitjora les d’Espanya

13

El darrer informe del Fons Monteri Internacional (FMI), conegut aquesta matinada, millora en dues dècimes les previsions de creixement de la zona euro, tot i que empitjora les d’Espanya. L’organisme ha rebaixat un punt l’increment previst del PIB per a enguany, fins a l’1,1 % i dues dècimes el 2024, fins al 2,4 %. Tot i aquesta revisió, l’economia espanyola continua essent la que presenta unes previsions de creixement més positives. La mitjana de la zona euro per a aquest 2023 és del 0,7 %. Però això només són pronòstics. L’any 2022, el PIB espanyol va augmentar un 5,2 %, sis dècimes més del que havia calculat l’FMI.

L’anunci de l’entitat que presideix Kristalina Georgieva coincideix amb una altra dada avançada, la de la variació dels preus del mes de gener que, després de mesos de moderació, tornen a augmentar fins al 5,8 %. Tot i així, l’Estat espanyol és el país de la Unió Europea amb una inflació més continguda. La mitjana se situa en el 9,2 % i hi ha països, com Letònia, amb l’IPC disparat fins al 20 %.

L’economista i professor de la Universitat de les Illes Balears, Javier Franconetti, creu que, almanco en part, la favorable posició inflacionista espanyola pot obeir a les mesures adoptades per l’administració pública per contenir l’encariment del cost de la vida: “Haurien pogut ser millors, o pitjors, però crec que han estat en la línia correcta”, ha assegurat al programa Entre avui i demà d’IB3 Ràdio.

És per això que s’espera que el Banc Central Europeu torni a incrementar els tipus d’interès aquesta mateixa setmana, en la reunió de dijous. Segons l’economista Pau Montserrat, és necessari un augment dels salaris per tal que les famílies no perdin poder adquisitiu.

“Tenim una doble inflació, la marcada per l’IPC per la compra de béns i serveis i la que produeix la pujada de tipus en l’àmbit financer… Això descol·loca el pressupost de qualsevol família per molt que tenguem feina perquè, si el sou no puja, al final som més pobres”, argumenta Montserrat.

Encara que la dada avançada de gener mostri un altre ascens, les previsions es mantenen i assenyalen una tendència a la baixa del diferencial interanual que s’ha de moure “entorn al 4 % i cap al tomb de 2023 a 2024 podria situar-se en el 3 % o per davall”, apunta l’analista mallorquí.

31/01/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT