L%E2%80%99HORA+D%3A+La+relaci%C3%B3+del+Capit%C3%A0+Bayo+i+el+Ch%C3%A9

Dissabte a les 22.00h

L’HORA D: La relació del Capità Bayo i el Ché

El Capità Alberto Bayo és un personatge molt conegut a les nostres illes. La seva actuació durant la Guerra Civil comandant la fracassada expedició republicana a les Balears és encara recordada i ha estat prou investigada al llarg dels anys. No obstant això, molt poca gent coneix a les Balears la seva vida a l’exili i el seu important paper en la Revolució Cubana.

Per això IB3, juntament amb la productora Quindrop porducciones, ha elaborat el documental “Bayo i el Ché. Guerrilla i escacs a Cuba” on es descobreix una història molt interessant: la vinculació del Capità Bayo amb Cuba, país on va néixer i on va acabar els seus dies amb el grau de general de les Forces Armades Revolucionàries Cubanes

Un treball amb el qual coneixerem la relació de Bayo amb els germans Castro, la seva passió per les tàctiques guerrilleres i la seva íntima amistat amb el Ché, alimentada amb rabioses partides d’escacs.

Fruit d’aquesta amistat, a la tomba de Bayo al cementeri de Santiago de las Vegas, hi figura encara avui una dedicatòria del seu alumne preferit: El General Bayo, Quijote moderno, que sólo teme de la muerte el que no le deje ver su patria liberada. Puedo decir que es mi maestro (el único individualizado). Ernesto “Ché” Guevara.

A través dels personatges encara vius que el van conèixer  personalment (la major part d’ells mai entrevistats sobre aquest tema) i de l’àmplia documentació recopilada sobre el tema durant anys, seguim les passes de Bayo a Mèxic (on va entrenar els revolucionaris cubans abans de la seva partida en el iot Granma) i a Cuba (on comparteix amb ells les mels de la victòria).

El documental s’emetrà aquest dissabte a les 22.35 hores dins del programa L’Hora D.

IB3 impulsa el sector audiovisual amb la producció i emissió de més de 50 documentals

Donar a conèixer la història, geografia i costums de les Illes Balears és una les senyes d’identitat d’IB3. Amb l’objectiu d’impulsar-lo encara amb més força, Ia televisió autonòmica aposta per l’emissió de documentals de producció pròpia, i ho fa a través del programa “L’Hora D”, on cada setmana es dona veu a històries interessants i desconegudes que tenen relació amb la nostra terra. Així mateix, el programa és també una clara aposta per donar suport al sector audiovisual, ja que en els documentals col·laboren productores de les Illes.

En aquesta temporada (2018-2019) IB3 emetrà quasi 60 documentals en què apropa les realitats de personatges com Miró, Madam Colette, Josep Massot i fets tan desconeguts com la detenció a Mallorca de John Lennon i Yoko Ono. De fet, aquesta darrera història és la protagonista del curtmetratge documental “Kyoko” (nominat al Goya), que es va emetre al gener passat en una nit en què també es va projectar el curtmetratge documental que es va endur el Goya, “Gaza”.

La majoria de documentals són de producció pròpia, però també n’hi ha en coproducció amb altres productores i canals de televisió (TVE, TV3, Arte TV, per exemple) i compres alienes. Entre els títols més destacats, cal esmentar “Bonet Villaronga Mesquida” (que va inaugurar el festival Atlàntida), “Milicianes” (amb un gran èxit d’acollida a Balears i Catalunya), “Baltasar Samper” o “1229, el rostre ocult”.

Per acabar la temporada resten encara per emetre 10 títols, entre ells “Singled Out”, “Els ulls s’aturen de créixer” (premiat a l’In-Èdit i Ciutat de Palma) o “Ciutat dels morts”.

El periodista Jordi Calleja és el presentador del programa, que va començar les emissions el mes de gener del 2016 (l’actual és la tercera temporada), omplint així l’espai de format documental a la radiotelevisió autonòmica balear.

“L’Hora D” s’emet els dissabtes a les 22.30 h, a IB3 Televisió. A més, està disponible en directe a través del web ib3.org i posteriorment, per consum sota demanda, a la secció  “A la carta” del mateix web.

 

L’Hora D