X

COP26: Les claus dels dos primers acords de la gran cimera de Glasgow

El subdirector del Laboratori del Canvi Climàtic de la UIB exigeix des de Glasgow que els principals països emissors se sumin als acords de la COP26

03/11/2021

COP26: Les claus dels dos primers acords de la gran cimera de Glasgow

/EFE

26

Fins al 12 de novembre tots els ulls estan posats en Glasgow, on es cel·lebra la gran Cimera del Clima, la COP26 de les Nacions Unides. Amb la participació de gairebé tots els països del món, la trobada té una missió clara: pactar polítiques de sostenibilitat reals, amb resultats concrets, d’acord amb l’Acord de París. És a dir, evitar que l’augment de la temperatura es dispari i traçar un camí per a eliminar els combustibles fòssils. De moment, un centenar de països s’han sumat a dos acords: un per a reduir les emissions de metà i l’altre per a posar fre a la deforestació.

A Glasgow, seguint ben de prop la cita, s’hi troba l’investigador, subdirector del Laboratori del Canvi Climàtic de la Universitat de les Illes Balears, Pau de Vilchez. En una entrevista a l‘Informatiu Matí d’IB3 Ràdio, l’expert ha valorat positivament els dos primers acords assolits, encara que ha apuntat que s’hi haurien de sumar tots els països, no només un centenar.

De Vilchez ha insistit en la necessitat d’arribar a plans reals a mitjà termini, d’ara a 2030, perquè els Estats es vegin obligats a complir-los. “S’ha d’incrementar el nivel de compromís, sobretot per a reduir els gasos d’efecte hivernacle. La temperatura no ha d’augmentar més d’un grau i mig d’aquí a finals de segle. Ara les previsions se situen els 2,7 graus i això és terrible”, ha dit l’investigador. “També és clau que els principals països emissors com Rússia, la Xina o l’Índia se sumin a aquests acords”, a la vegada que ha demanat més finançament per als països empobrits, els que més pateixen ja els efectes del canvi climàtic i els que menys hi han contribuït.

03/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT